składniki:
1,2 kg żółtej młodej cukinii
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka czubrycy czerwonej
1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki
50 ml śmietanki 30 % lub 18%
sól do smaku
1 l bulionu, u mnie drobiowy
Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę oraz czosnek. Chwilę smażyć aby cebula się zeszkliła. Natępnie dodać cukinię. Całość jeszcze razem smażyć a potem zalać bulionem. Dodać czubrycę i wędzoną papryę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i całość zmiksować blenderem na krem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Jeśli zupa wyszłaby za gęsta można dolać bulionu. Gotową zupę można podawać z różnymi dodatkami, u mnie grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz