Kolejne ciasto z cyklu tych prostych i szybkich. Do odmierzania składników używamy kubeczka po dużym jogucie. Owoce oczywiście wedle sezonu mogą być różne. U mnie jeszcze dodatkowo kruszonka ale może być i bez.
składniki:
1 duży kubek jogurtu (może być 330 g lub 400 g)
3 kubki mąki pszennej
1 kubek cukru
1 kubek oleju
5 jajek
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
ok 700 g owoców, u mnie śliwki i borówki
kruszonka
75 mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła
Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć jogurt. Kubeczek umyć i użyć go do odmierzania pozostałych składników. Do jogurtu dodać olej i jajka. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie połączyć zawartośc dwóch misek. Masę przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce, ja dałam głównie śliwki i 2 garście borówek amerykańskich. Śliwki ułożyłam na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i posypać owoce. Jak ktoś lubi dużo kruszonki to składniki podwoić. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka , ok 45-50 minut, funkcja góra dół.
Ja często gotuje i piekę "na oko", więc taki przepis jest akurat dla mnie ;) Prosty i swojski :)
OdpowiedzUsuńU mnie gotowanie również na oko i zawsze wyjdzie jednak przy ciastach raczej trzymam się proporcji bo są przepisy w których kilka gram nic nie zmienia ale są i takie gdzie jednak te kilka gram robi różnicę.
OdpowiedzUsuńKubek oleju - czy aby nie za dużo tego Oleju❓❓❓
OdpowiedzUsuńTak kubek, dla mnie nie za dużo.
UsuńWreszcie odnalazłam przepis .Dziekuje. Nadaje się do kokosanek
OdpowiedzUsuńWitam; nie mieszkam w Polsce i nie mam takiego kubka o takiej proporcji ; jak to odmierzac :dziekuje za podpowiedz ; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA jakie są dostępne? Jak jakis mniejszy np. 150 g to zrobic składniki razy 2 odmierzając tym mniejszym kubkiem.
UsuńWłaśnie ostyglo... Super i pycha! Polecam!
OdpowiedzUsuń