Dwa składniki - por i karkówka i wyszedł pyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych.
składniki: 1 kg karkówki 500 g pora, biała i jasnozielona część ok 1 l wody 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka tymianku 2 łyżki masła mąka ryżowa do zagęszczenia sosu
Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki. W garnku obsmażyć pokrojoną karkówkę. Następnie podsmażone mięso zalać wodą, dodać listki laurowe i tymianek, trochę soli i dusić aż karkówka będzie prawie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego wcześniej pora. Gdy karkówka będzie już prawie miękka dodać podsmażonego pora. Dusić aż składniki będą miękkie. Gdyby sos za bardzo odparował podczas duszenia to dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec sos zagęścić mąką ryżową wymieszaną w odrobinie wody. Karkówkę można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluski śląskie i sałatka z kapusty.
Kolejna moja sałatka z cyklu "co się na winie" a takie są najlepsze. A więc nawinęły się takie składniki jak: pierś z kurczaka, kuskus, pomidorki koktajlowe, serek feta i suszone pomidory. Całość doprawiłam suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, uwielbiam tą przypawę. Pierś usmażyłam ale można użyć gotowanej lub grillowanej, będzie bardziej dietetycznie.
składniki: 450 g piersi z kurczaka 250 g kuskusu 400 g pomidorów koktajlowych 100 g suszonych pomidorów z oleju 250 g sera sałatkowego lub fety sól,pieprz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej do smażenia olej z zalewy od suszonych pomidorów do skropienia sałatki bulion lub woda do kuskusu
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju, wystudzić. Kuskus zalać bulionem lub wodą według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ja zalałam wodą i dodałam 1 czubatą łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Ser pokruszyć na małe kawałeczki. Do miski przełożyć wystudzony kuskus. Skropić lekko olejem z suszonych pomidorów i wymieszać widelcem aby nie było posklejanych grudek. Następnie dodać pozostałe składniki. Ponownie skropić olejem z suszonych pomidorów. Doprawić jeszcze do smaku i wszystko wymieszać.