Monia znowu namieszała. Truskawkowy obłoczek to kolejna propozycja na pyszne i bardzo delikatne ciasto bez pieczenia. Całe ciasto tworzą cztery składniki: herbatniki, truskawki, śmietanka i galaretki. Ciasto można przygotować z innymi owocami, mogą być jagody, maliny lub brzoskwinie.
składniki:
ok 400 g herbatników u mnie pełnoziarniste
masa 1
350 g truskwek
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody
masa 2
200 ml śmietanki 30 %
150 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody
masa 3
300 ml śmietanki 30 %
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody
3-5 kostki ciemnej czekolady
Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przygotować masę 1. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na gładki mus. Następnie dokładnie wymieszać z tężejącą galaretką. Masę wylać na warstwę herbaników. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ponownie wstawić do lodówki.
Przygotować masę 2. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na gładki mus. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijać i wlewać powoli zmiksowane truskawki a potem wystudzoną galaretkę. Dokładnie zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na warstwę herbatników. Wstawić do lodówki aby masa delikatnie stężała i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ponownie wstawić do lodówki.
Przygotować masę 3. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas ubijać i powoli wlewać zimną galaretkę. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę wylać na herbatniki, ładnie wyrównać. Posypać drobno startą czekoladą. Wstawić do lodówki aby całość dobrze stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz