Jeszcze mamy jesienne malinki więc trzeba je wykorzystać i przygotować pyszne ciasto z ich udziałem. Proponuje ciasto ucierane, na nim warstwa malinek a na wierzchu puszysta pianka. Słodka pianka idealnie komponuje się z kwaskowatymi malinami.
składniki:
ciasto
130 g masła
4 żółtka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam proszku Wodzisław
piana
4 białka
150 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki soku z cytryny
oraz
400-500 g malin
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto aż lekko sie zarumieni ok 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotować pianę. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem pudrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną a na końcu sok z cytryny. Na gorące ciasto wyłożyć maliny. Maliny mają być ułożone równo i gęsto aby piana nie wpływała pomiędzy bo po upieczeniu opadnie. Ciasto piec jeszcze ok 20 min. aż piana się ładnie zarumieni. Ja robiłam również wersję z truskawkami, dałam małe owoce i piana nieco opadła ale ciasto było równie pyszne. Jednak obojętnie czy pianka wyrośnie czy schowa się między owocami ciasto smakuje rewelacyjnie zwłaszcza schłodzone w lodówce:)
Ale fantastycznie wygląda. Tak letnio :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńpowiedz czy ma to znaczenie dla ciasta jakiego proszku do pieczenia użyje i powiedz czy mogę użyć mrożonych malin pozdrawiam Aga
OdpowiedzUsuńoczywiście proszek może być dowolny, w ramach współpracy zaprezentowałam akurat przepis z udziałem proszku firmy Wodzisław, z mrożonymi malinami tego ciasta nigdy nie robiłam ale myślę że powinno się udać
Usuńzobaczymy zrobię w przyszłym tygodniu bo mam gości ,ale twój wygląda jak dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńhej mam pytanie czy biszkopt można dodatkowo nasączyć np. wiśniówką??
OdpowiedzUsuńja nigdy tego biszkoptu nie nasączałam bo on jest taki fajny delikatny i puszysty ale w kuchni trzeba próbować wszystkiego i można pokombinować i wzbogacić go o lekki posmak wiśniówki
UsuńPotrzebuję przepisu ns ciasto z rabarbarem...akurat jest już sezon....Proszę o podanie mi jeśli Pani taki posiada....
OdpowiedzUsuńmam jedno ciasto z rabarbarem ,dostępne pod linkiem http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2014/06/ciasto-z-rabarbarem.html ewentualnie proszę szukać w zakładce 'ciasta i tarty'
Usuń