składniki:
1,5 l bulionu drobiowego
800 g obranych ziemniaków
1 duża marchewka
3 łyżki posiekanego koperku
5-6 średnich ogórków małosolnych
1,5 l bulionu drobiowego
800 g obranych ziemniaków
1 duża marchewka
3 łyżki posiekanego koperku
5-6 średnich ogórków małosolnych
4-5 łyżek śmietany 12%
Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy bulion się zagotuje dodać ziemniaki, marchewkę i koperek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki już będą miękkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i zabielić zupę.
Robiłam z kiszonych, robiłam se świeżych. Ale tego jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń