Kolejna propozycja na smaczną przekąskę. Małe drożdżowe ślimaczki z szyneczką i suszonymi pomidorkami.
składniki:
275 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
150 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano
szczypta soli
2 łyżki oleju
100 g szynki parmeńskiej w plastrach
pół małej cebulki czerwonej
4 łyżeczki keczupu
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
4-5 pomidorów suszonych z oleju
Mleko podgrzać aby było letnie. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i dokładnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły. W misce wymieszać mąkę z solą i oregano. Dodać mleko z drożdżami oraz olej i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto na ok 30 minut do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4 mm. Keczup wymieszać z musztardą i posmarować ciasto, potem rozłożyć plasty szynki. Posypać drobno pokrojoną cebulką i pomidorami suszonymi. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i znowu zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piec aż się zarumienią ok 20-30 minut na 175 C. Podawać z ulubionym sosem.
Strony
▼
poniedziałek, 30 grudnia 2013
Keks (Dundee Cake)
Dziś wspomniany zaległy przepis na keks. Bardzo lubie to ciasto. Przed świętam znalazłam ten przepis na blogu domowe-wypieki.pl i postanowiłam że upiekę na święta. Nie żałuje że wypróbowałam przepis. To najlepszy keks jaki upiekłam i kiedykolwiek jadłam. Zmieniłam nieco składniki ale wyszedł rewelacyjny i bardzo długo zachowuje swoją świeżość.
składniki:
350g mąki pszennej
6 jajek
50g masła
220g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
20ml rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g rodzynek Kresto
100 g żurawiny Kresto
50g tartych migdałów Back Mit
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack
150 g migdałów
Całe migdały zalać wrzątkiem, zostawić do wystudzenia i obrać ze skórki. Dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Bakalie dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami mąki i odstawić. Pozostała mąkę wymieszać z tartymi migdałami i proszkiem do pieczenia i odstawić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać ziarenka z wanilii, rum oraz szczyptę soli. Utrzeć na puszystą masę. Ciągle miksować na najwyższych obrotach i dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty i porcjami dodawać mąkę. Nie miksować za długo tylko do połączenia składników. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Na wierzchu ułożyć całe obrane migdały. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 1 godziny do suchego patyczka (ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 160 bo ciasto z wierzchu i po bokach juz bardzo sie przypiekło a w środku jeszcze się nie dopiekło więc radzę pilnować podczas pieczenia). Po wystudzeniu posypać delikatnie cukrem pudrem.
niedziela, 29 grudnia 2013
Śledzie w pomidorach
Na dodanie czeka jeszcze świąteczny keks ale dzisiaj jeszcze śledziki w pomidorach. Przepis prosty, może ktoś przygotuje na sylwestrową zabawę.
składniki:
5-6 płatów śledziowych
1 duża cebula
2-3 łyżki majeranku
2 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
ok 100 ml przecieru pomidorowego
50 ml oleju
Płaty śledziowe, mogą być z oleju jak również solone wymoczone, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać majeranek, liść laurowy i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wszytko wymieszać. Odstawić do lodówki na noc aby smaki się przegryzły.
składniki:
5-6 płatów śledziowych
1 duża cebula
2-3 łyżki majeranku
2 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
ok 100 ml przecieru pomidorowego
50 ml oleju
Płaty śledziowe, mogą być z oleju jak również solone wymoczone, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać majeranek, liść laurowy i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wszytko wymieszać. Odstawić do lodówki na noc aby smaki się przegryzły.
Kremowa zupa z pora
Przyszła pora na pora a tak właściwie na zaprezentowanie produktów Sonko, które przed świętami otrzymałam do testowania. Dziś pyszna i chrupiąca maca jako dodatek do kremowej zupki z pora. Maca jest to chleb przaśny znany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez użycia zakwasu. SONKO maca tradycyjna wypiekana jest według prastarej receptury, bez dodatku soli, przez co gwarantuje najwyższą jakość, jaką niesie tradycja. Maca jest również smaczną przekąską, będącą źródłem błonnika pokarmowego. Produkt Sonko zawiera 16 kromek, zapakowane po 8 sztuk. Macę możemy pochrupać gdy mamy ochotę coś przekąsić co ja najczęściej robię. Ale można również przygotować z niej lekką kanapkę jak też dodać do mojej zupki. Macę można sobie chrupać osobno jak również pokruszyć do zupki.
składniki:
400 g porów - biała i jasnozielona część
1 cebula
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
100 g serka topionego
4 łyżki śmietanki 30 %
Pory umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i też pokroić w plasterki. Warzywa zeszklić na maśle. Do zeszklonych porów dodać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko gotować ok 20 minut. Potem wszystko zmiksować na krem. Dodać śmietankę i pokrojony serek topiony, dokładnie wymieszać aby serek się rozpuścił. Można jeszcze raz zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta to dolać jeszcze bulionu.
składniki:
400 g porów - biała i jasnozielona część
1 cebula
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
100 g serka topionego
4 łyżki śmietanki 30 %
Pory umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i też pokroić w plasterki. Warzywa zeszklić na maśle. Do zeszklonych porów dodać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko gotować ok 20 minut. Potem wszystko zmiksować na krem. Dodać śmietankę i pokrojony serek topiony, dokładnie wymieszać aby serek się rozpuścił. Można jeszcze raz zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta to dolać jeszcze bulionu.
piątek, 27 grudnia 2013
Jajka zapiekane w chlebie tostowym
Polecam jajka trochę w innym wydaniu niż zwykła jajecznica. Zapiekane w miseczkach z chleba tostowego. W sam raz na pyszne śniadanko :)
składniki:
6 kromek chleba tostowego
6 jajek
1 duży plaster sera żółtego
1 mała cebula czerwona
do posypania sól ziołowa lub suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
masło do natłuszczenia
sałatka z pomidorków
250 g pomidorków koktajlowych
1 mała cebulka biała
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawa do pomidorów Kamis
Do przygotowania jajek potrzebujemy foremki na duże muffiny. Wgłębienia delikatnie natłuścić masłem i włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić na 6 kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę pokroić w kostkę, połowę ułożyć na dnie gniazdka na serze. Do każdego gniazdka wbić jedno jajko. Posypać resztą pokrojonej cebuli i oprószyć solą ziołową. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie płynne jeśli sprężyste będzie całkowicie ścięte. Zapiekane jajeczka podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych: pomidorki pokroić na pół wymieszać z drobno pokrojoną cebulką i łyżką posiekanej natki pietruszki, wszystko oprószyć przyprawą do pomidorów i dokładnie wymieszać.
składniki:
6 kromek chleba tostowego
6 jajek
1 duży plaster sera żółtego
1 mała cebula czerwona
do posypania sól ziołowa lub suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
masło do natłuszczenia
sałatka z pomidorków
250 g pomidorków koktajlowych
1 mała cebulka biała
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawa do pomidorów Kamis
Do przygotowania jajek potrzebujemy foremki na duże muffiny. Wgłębienia delikatnie natłuścić masłem i włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić na 6 kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę pokroić w kostkę, połowę ułożyć na dnie gniazdka na serze. Do każdego gniazdka wbić jedno jajko. Posypać resztą pokrojonej cebuli i oprószyć solą ziołową. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie płynne jeśli sprężyste będzie całkowicie ścięte. Zapiekane jajeczka podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych: pomidorki pokroić na pół wymieszać z drobno pokrojoną cebulką i łyżką posiekanej natki pietruszki, wszystko oprószyć przyprawą do pomidorów i dokładnie wymieszać.
czwartek, 26 grudnia 2013
Ryba po grecku
Jeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Można użyć dowolnej ulubionej rybki, ja polecam morszczukalub mirunę. To moje ulubione danie świąteczne ale gości na naszym stole także poza świętami.
700 g filetów z morszczuka
5 marchewek
1 pietruszka
1 mały seler
2 cebule
1 łyżka tymianku Kamis
1 łyżka słodkiej papryki Kamis
pół łyżeczki mielonego imbiru Kamis
sól morska z pieprzem Kamis
400-500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
olej do smażenia
mąka do panierowania ryb
majeranek lub sól,pieprz do oprószenia ryb
składniki:
700 g filetów z morszczuka
5 marchewek
1 pietruszka
1 mały seler
2 cebule
1 łyżka tymianku Kamis
1 łyżka słodkiej papryki Kamis
pół łyżeczki mielonego imbiru Kamis
sól morska z pieprzem Kamis
400-500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
olej do smażenia
mąka do panierowania ryb
majeranek lub sól,pieprz do oprószenia ryb
2-3 jajka
Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem lub sola i pieprzem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i wszystko razem przesmażyć. Potem podlać wodą, dodać tymianek, słodką paprykę i imbir, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodać przecier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwile dusić aby składniki się połączyły. Do naczynia (u mnie żaroodporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryć pozostałymi warzywami. Można też ułożyć warstwowo w wyższym naczyniu, na przemian warzywa-ryba-warzywa-ryba tak aby ostatnią warstwą na wierzchu były warzywa. Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno, gdy smaki się przegryzą.
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Czysty barszczyk z uszkami z farszem grzybowym
Tak na szybko jeszcze przepis na wigilijny czysty barszczyk z uszkami z grzybami. Taki barszczyk gości u mnie tylko w Wigilię, na co dzień moja rodzinka woli barszcz zabielany. Oczywiście taki czysty barszczyk można ugotować w wersji nie postnej-na bulionie mięsnym i podać jako dodatek do krokietów czy pasztecików. Do barszczyku polecam uszka z farszem z suszonych grzybów lub z kiszoną kapustą i grzybami.
składniki:
barszczyk
1 kg czerwonych buraczków
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
1 cebula
3-4 listki laurowe Kamis
kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis
kilka ziarenek jałowca Kamis
sól morska z pieprzem Kamis
ok 3 łyżki majeranku
woda ok 2 l
3-4 łyżki soku z cytryny
uszka
60 g suszonych grzybków (głównie kapelusze z podgrzybków i prawdziwków)
1 duża cebula
olej do smażenia
sól morska z pieprzem Kamis
350 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
2 łyżki masła
szczypta soli
Warzywa obrać i dokładnie umyć. Do garnka włożyć pokrojone na plastry buraczki oraz całe warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę i kawałek selera oraz ząbki czosnku. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy-ziele angielskie, listki laurowe, jałowiec, troche soli i pieprzu. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż buraczki będą miękkie. Na koniec gotowania dodać sok z cytryny i majeranek. Odstawić do wystudzenia. Na drugi dzień przecedzić. Podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną soku z cytryny jeśli potrzeba (ja dodałam tylko odrobinę majeranku).
Grzyby namoczyć na godzinę w gorącej wodzie. Odcedzić zalać drugą wodą i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Wodę w której moczyliśmy grzyby i wywar z gotowania można wykorzystać do bigosu albo do zupy grzybowej. Ugotowane grzyby drobno pokroić albo zmielić maszynką, osobiście wolę wersję krojoną. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju . Dodać do grzybów doprawić do smaku solą z pieprzem i odstawić do przegryzienia. Przygotować ciasto. Zagotować 200 ml wody rozpuścić w niej masło. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć aby nie obeschło i odłożyć na ok 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła u mnie o średnicy ok 6 cm. Na każde koło nakładać odrobinę farszu i uformować uszka. Gotowe uszka gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 3 minut od wypłynięcia.
składniki:
barszczyk
1 kg czerwonych buraczków
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
1 cebula
3-4 listki laurowe Kamis
kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis
kilka ziarenek jałowca Kamis
sól morska z pieprzem Kamis
ok 3 łyżki majeranku
woda ok 2 l
3-4 łyżki soku z cytryny
uszka
60 g suszonych grzybków (głównie kapelusze z podgrzybków i prawdziwków)
1 duża cebula
olej do smażenia
sól morska z pieprzem Kamis
350 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
2 łyżki masła
szczypta soli
Warzywa obrać i dokładnie umyć. Do garnka włożyć pokrojone na plastry buraczki oraz całe warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę i kawałek selera oraz ząbki czosnku. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy-ziele angielskie, listki laurowe, jałowiec, troche soli i pieprzu. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż buraczki będą miękkie. Na koniec gotowania dodać sok z cytryny i majeranek. Odstawić do wystudzenia. Na drugi dzień przecedzić. Podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną soku z cytryny jeśli potrzeba (ja dodałam tylko odrobinę majeranku).
Grzyby namoczyć na godzinę w gorącej wodzie. Odcedzić zalać drugą wodą i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Wodę w której moczyliśmy grzyby i wywar z gotowania można wykorzystać do bigosu albo do zupy grzybowej. Ugotowane grzyby drobno pokroić albo zmielić maszynką, osobiście wolę wersję krojoną. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju . Dodać do grzybów doprawić do smaku solą z pieprzem i odstawić do przegryzienia. Przygotować ciasto. Zagotować 200 ml wody rozpuścić w niej masło. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć aby nie obeschło i odłożyć na ok 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła u mnie o średnicy ok 6 cm. Na każde koło nakładać odrobinę farszu i uformować uszka. Gotowe uszka gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 3 minut od wypłynięcia.
niedziela, 22 grudnia 2013
Świąteczne pierniczki
Za pierniczkami nie przepadamy bo nie lubimy cynamonu i tych wszystkich przypraw korzennych ale córeczka nalegała i w tym roku powstały nasze pierwsze małe świąteczne cudeńka. Dodałam niewiele przypraw korzennych i jak na pierwszy raz wyszły całkiem dobre.
składniki:
275 g pszennej mąki
100 g drobnego brązowego cukru
75 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis
1 jajko
50 g miodu
1 łyżka śmietany
Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz cukier i dokładnie wymieszać. Dodać masło i wszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miękkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale dają się gryźć bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych smaków udekorowaliśmy je polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu.
a tu nasze ulubione ciasteczka czekoladowo-migdałowe w świątecznej odsłonie:
składniki:
275 g pszennej mąki
100 g drobnego brązowego cukru
75 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis
1 jajko
50 g miodu
1 łyżka śmietany
Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz cukier i dokładnie wymieszać. Dodać masło i wszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miękkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale dają się gryźć bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych smaków udekorowaliśmy je polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu.
a tu nasze ulubione ciasteczka czekoladowo-migdałowe w świątecznej odsłonie:
sobota, 21 grudnia 2013
Gotowanie z Kamisem
Wczoraj dotarła miła niespodzianka - paczuszka przyprawowa od KAMIS. A więc dalej gotujemy i przyprawiamy z Kamisem:) Przyprawy juz poszły w ruch do świątecznych przygotowań. Muszę pomyśleć co z curry bo nie znoszę tej przyprawy. Może trafi do Was - moich czytelników bo jak już pisałam konkurs powoli się szykuje:)
Śledzie z grzybami w oleju rzepakowym
Dziś polecam prostą sałatkę śledziową. Wystarczą płaty śledziowe i dwa słoiczki sałatki grzybowej, którą przedstawiałam na blogu w październiku. Śledzik i sałatka bardzo dobre połączenie nawet się niespodziewałam że aż takie dobre:) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go używać, idealnie pasuje nie tylko do śledzików.
składniki:
7 płatów śledziowych
2 słoiczki sałatki grzybowej (ok 700 g)
1 łyżka majeranku
5 łyżek oleju rzepakowego
Płaty śledziowe (mogą być z oleju jak również solone wymoczone) pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć sałatkę grzybową, dodać pokrojone śledzie, majeranek i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc aby smaki się wymieszały.
składniki:
7 płatów śledziowych
2 słoiczki sałatki grzybowej (ok 700 g)
1 łyżka majeranku
5 łyżek oleju rzepakowego
Płaty śledziowe (mogą być z oleju jak również solone wymoczone) pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć sałatkę grzybową, dodać pokrojone śledzie, majeranek i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc aby smaki się wymieszały.
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Pyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku. Smaczne na ciepło i na zimno.
składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
1 cebula
400 g pieczarek
400 g kapusty kiszonej
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 jajko
olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje woda dodać posiekaną kiszoną kapustę oraz pieprz i majeranek. Wszystko smażyć ok 20 minut cały czas mieszając aby kapusta się nie przypaliła. Farsz przestudzić. Ciasto francuskie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat wyłożyć farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół po skosie tworząc trójkąty a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 15 minut na złoty kolor.
składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
1 cebula
400 g pieczarek
400 g kapusty kiszonej
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 jajko
olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje woda dodać posiekaną kiszoną kapustę oraz pieprz i majeranek. Wszystko smażyć ok 20 minut cały czas mieszając aby kapusta się nie przypaliła. Farsz przestudzić. Ciasto francuskie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat wyłożyć farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół po skosie tworząc trójkąty a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 15 minut na złoty kolor.
środa, 18 grudnia 2013
Kruche ciasteczka orzechowe
Małe kruche ciasteczka orzechowe. Proste i pyszne. Z ciasta można wycinać dowolne kształty. Zamiast orzechów można dodać także mielone migdały.
składniki:
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 żółtka
100 g tartych orzechów laskowych Back Mit
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na stolnicę wysypać makę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i tarte orzechy laskowe, dokładnie wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić ok godziny w lodówce ale ja nie miałam czasu i od razu wzięłam się za pieczenie. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykroić foremkami ciasteczka,ja wykroiłam serduszka i gwiazdki. Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 10 minut aż ciasteczka lekko się podrumienią. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem i można chrupać:)
składniki:
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 żółtka
100 g tartych orzechów laskowych Back Mit
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na stolnicę wysypać makę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i tarte orzechy laskowe, dokładnie wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić ok godziny w lodówce ale ja nie miałam czasu i od razu wzięłam się za pieczenie. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykroić foremkami ciasteczka,ja wykroiłam serduszka i gwiazdki. Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 10 minut aż ciasteczka lekko się podrumienią. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem i można chrupać:)
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim
Jakiś czas temu robiłam makaron z pesto. Bardzo mi zasmakowało połączenie rukoli i suszonych pomidorków więc postanowiłam pesto połączyć z rybką. Do pesta użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go używać. Olej ten często gości w moich potrawach, najwięcej używam go do smażenia i sałatek.
składniki:
500-600 g filetu łososia bez skóry
5 suszonych pomidorków z oleju
40 g rukoli
1 łyżka słonecznika Kresto
1 mały ząbek czosnku
5 łyżek oleju rzepakowego
sól
opakowanie ciasta francuskiego 375 g
jajko lub białko do posmarowania
Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe kawałki i każdy osobno zawinąć w ciasto francuskie dzięki temu od razu otrzymamy gotowe porcje.
składniki:
500-600 g filetu łososia bez skóry
5 suszonych pomidorków z oleju
40 g rukoli
1 łyżka słonecznika Kresto
1 mały ząbek czosnku
5 łyżek oleju rzepakowego
sól
opakowanie ciasta francuskiego 375 g
jajko lub białko do posmarowania
Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe kawałki i każdy osobno zawinąć w ciasto francuskie dzięki temu od razu otrzymamy gotowe porcje.
Biały blok
Dawno nie było nic słodkiego więc trzeba to nadrobić. Pyszny biały blok, bez pieczenia :)
składniki:
150 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g mleka w proszku granulowanego (Gostyń)
150 ml wody
100 g rodzynek Kresto
100 g suszonej żurawiny Kresto
3 łyżki tatrych orzechów włoskich Back Mit
100 g płatków kukurydzianych
50 g otrębów granulowanych z żurawiną
sok z połówki cytryny
W rondelku zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Zestawić z ognia dodać rodzynki i żurawinę oraz mleko w proszku, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do foremki keksówki 30x10 wyłożonej folią spożywczą. Keksówka może być mała wtedy blok będzie wyższy. Masę w foremce dobrze uklepać i wygładzić, odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.
składniki:
150 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g mleka w proszku granulowanego (Gostyń)
150 ml wody
100 g rodzynek Kresto
100 g suszonej żurawiny Kresto
3 łyżki tatrych orzechów włoskich Back Mit
100 g płatków kukurydzianych
50 g otrębów granulowanych z żurawiną
sok z połówki cytryny
W rondelku zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Zestawić z ognia dodać rodzynki i żurawinę oraz mleko w proszku, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do foremki keksówki 30x10 wyłożonej folią spożywczą. Keksówka może być mała wtedy blok będzie wyższy. Masę w foremce dobrze uklepać i wygładzić, odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Sałatka śledziowa z pomarańczą i rodzynkami
Łączyliście kiedyś śledzie z pomarańczą i słodkimi rodzynkami? Pomarańcze i śledzie jakoś nie bardzo mi pasowały ale jednak to połączenie jest przepyszne.
składniki:
6 płatów śledziowych
2 pomarańcze
3 ogórki kiszone
1 cebula
2 garście rodzynek Kresto
2 garście płatków migdałowych Kresto
3 łyżki majonezu
Filety śledziowe jeśli solone wcześniej wymoczyć w wodzie, pokroić na małe kawałki. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać dokładnie z majonezem.
składniki:
6 płatów śledziowych
2 pomarańcze
3 ogórki kiszone
1 cebula
2 garście rodzynek Kresto
2 garście płatków migdałowych Kresto
3 łyżki majonezu
Filety śledziowe jeśli solone wcześniej wymoczyć w wodzie, pokroić na małe kawałki. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać dokładnie z majonezem.
niedziela, 15 grudnia 2013
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami
Dziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do czerwonego barszczyku, na świąteczny stół ale nie tylko.
naleśniki
1 l mleka (można dać pół na pół z wodą)
1 jajko
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szczypta cukru
1 duża szczypta soli
farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
2 łyżki majeranku
1 duża cebula
dodatkowo
olej do smażenia
3-4 jajka
bułka tarta
Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki. Ciasto musi być rzadsze aby dobrze rozlewało się po patelni, dzięki temu naleśniki będą cienkie i elastyczne i nie będą pękać przy zwijaniu. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i potem ewentualnie dolać wody lub dosypać mąki, nie da się tak dokładnie podać ilości ponieważ mąki są różne i różnie chłoną płyn. Usmażyć cienkie naleśniki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć. Farsz rozkładamy po środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
składniki:
naleśniki
1 l mleka (można dać pół na pół z wodą)
1 jajko
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szczypta cukru
1 duża szczypta soli
farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
2 łyżki majeranku
1 duża cebula
dodatkowo
olej do smażenia
3-4 jajka
bułka tarta
Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki. Ciasto musi być rzadsze aby dobrze rozlewało się po patelni, dzięki temu naleśniki będą cienkie i elastyczne i nie będą pękać przy zwijaniu. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i potem ewentualnie dolać wody lub dosypać mąki, nie da się tak dokładnie podać ilości ponieważ mąki są różne i różnie chłoną płyn. Usmażyć cienkie naleśniki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć. Farsz rozkładamy po środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
sobota, 14 grudnia 2013
Szynka gotowana
Polecam przepis na pyszną szyneczkę na kanapkę. Szyneczka gotowana jest dwukrotnie tylko kilka minut jednak jest mięciutka i soczysta, bez żadnej chemii i sztucznych dodatków. Polecam na co dzień jak i na świąteczny stół.
składniki:
szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg
3 l wody
4-5 listków laurowych
3 łyżki majeranku
1 łyżka ziarenek jałowca Kamis
5 ząbków czosnku
1 cebula
6 łyżek soli
3 łyżki majonezu
Szynkę wieprzową umyć i wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Zostawić do wystygnięcia na min.6 godzin. Po upływie 6 godzin znowu zagotować i gotować 8 minut. Zostawić do wystygnięcia. Ja zazwyczaj szynkę gotuję pierwszy raz wieczorem a drugi raz dopiero rano lub odwrotnie. Po wystygnięciu wyjąć z garnka, osączyć z płynu i można kroić na plastry na kanapkę.
Polecam też:
Schab gotowany
składniki:
szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg
3 l wody
4-5 listków laurowych
3 łyżki majeranku
1 łyżka ziarenek jałowca Kamis
5 ząbków czosnku
1 cebula
6 łyżek soli
3 łyżki majonezu
Szynkę wieprzową umyć i wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Zostawić do wystygnięcia na min.6 godzin. Po upływie 6 godzin znowu zagotować i gotować 8 minut. Zostawić do wystygnięcia. Ja zazwyczaj szynkę gotuję pierwszy raz wieczorem a drugi raz dopiero rano lub odwrotnie. Po wystygnięciu wyjąć z garnka, osączyć z płynu i można kroić na plastry na kanapkę.
Polecam też:
Schab gotowany
piątek, 13 grudnia 2013
Testowanie
Dzisiaj dotarła do mnie pyszna paczuszka od SONKO a w niej m.in. wafle ryżowe, ryż, kasza, sucharki i chipsy błonnikowe. Będzie co chrupać i co gotować. Sonko robi nam zmiany i niedługo na produktach zamiast SONKO będzie widniał napis RISANA. W moich sklepach jeszcze po staremu ale w paczuszce mam już produkty z nowym logo. Aktualnie Sonko organizuje również konkurs szczegóły znajdziecie tutaj https://www.wygrywajwdobrymtonie.pl/ a niedługo na blogu również pojawi się konkurs a więc zapraszam do śledzenia bloga:)
Zapiekanka caprese
Dziś prosty przepis na zapiekankę. Proste składniki, proste wykonanie a jakie smaczne jedzonko:)
składniki:
1 mała bagietka
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
przyprawa do pomidorów Kamis
Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Można posmarować cienko masłem. Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na przemian na bagietce. Posypać przyprawą do pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści.
składniki:
1 mała bagietka
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
przyprawa do pomidorów Kamis
Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Można posmarować cienko masłem. Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na przemian na bagietce. Posypać przyprawą do pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści.
czwartek, 12 grudnia 2013
Sałatka z wędzoną makrela, jajkami i kukurydzą
Prosta sałatka z wędzona makrelą w roli głównej z dodatkiem jajek i kukurydzy. Smaczna i pożywna.
składniki:
1 duża wędzona makrela
5 jajek ugotowanych na twardo
150 g kukurydzy z puszki
2 łyżki szczypiorku
3-4 łyżki majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wędzoną makrelę oczyścić ze skóry i ości, rozdrobnić na małe kawałki. Jajka drobno pokroić. Rozdrobnioną makrelę i pokrojone jajka wrzucić do miski, dodać posiekany szczypiorek i osączoną kukurydzę oraz majonez i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
składniki:
1 duża wędzona makrela
5 jajek ugotowanych na twardo
150 g kukurydzy z puszki
2 łyżki szczypiorku
3-4 łyżki majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wędzoną makrelę oczyścić ze skóry i ości, rozdrobnić na małe kawałki. Jajka drobno pokroić. Rozdrobnioną makrelę i pokrojone jajka wrzucić do miski, dodać posiekany szczypiorek i osączoną kukurydzę oraz majonez i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Sałatka śledziowa
Prosta i pyszna sałatka śledziowa, która często gości na naszym świątecznym stole. Doskonała na wigilijny stół ponieważ zawiera postne składniki. Do pozostałej sałatki z wigilijnej kolacji można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół.
składniki:
5-6 płatów śledziowych
3 kwaskowe jabłka
6 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
5-6 ogórków kiszonych
1 słoik marynowanych grzybków lub pieczarek (350ml)
1 cebula
majonez
Śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Jabłka i cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Marynowane grzyby osączyć z zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony z zalewy groszek.Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę dla wymieszania smaków.
składniki:
5-6 płatów śledziowych
3 kwaskowe jabłka
6 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
5-6 ogórków kiszonych
1 słoik marynowanych grzybków lub pieczarek (350ml)
1 cebula
majonez
Śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Jabłka i cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Marynowane grzyby osączyć z zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony z zalewy groszek.Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę dla wymieszania smaków.
sobota, 7 grudnia 2013
Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami
Dziś zapraszam na pyszną domową pizzę z dodatkiem bazyliowego pesto oraz przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis.
składniki:
300 g mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki wody letniej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
4 plastry szynki
2 łyżki pesto bazyliowe
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
1 pomidor
1 łyżka przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis
do posypania starty ser żółty
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na kształt koła. Brzeg ciasta tak ok 1 cm zawinąć do środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 C i piec ok 20-30 minut.
składniki:
300 g mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki wody letniej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
4 plastry szynki
2 łyżki pesto bazyliowe
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
1 pomidor
1 łyżka przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis
do posypania starty ser żółty
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na kształt koła. Brzeg ciasta tak ok 1 cm zawinąć do środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 C i piec ok 20-30 minut.
czwartek, 5 grudnia 2013
Kotlety mielone z fetą
Pyszne kotleciki mielone z fetą w środku z dodatkiem aromatycznego i delikatnego w smaku czosnku niedźwiedziego.
składniki:
600 g mięsa mielonego wieprzowego
150-200 g fety
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól do smaku
olej do smażenia
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe kotlety panierować w bułce tarej i smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor .Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka.
składniki:
600 g mięsa mielonego wieprzowego
150-200 g fety
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól do smaku
olej do smażenia
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe kotlety panierować w bułce tarej i smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor .Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka.
środa, 4 grudnia 2013
Jajka zapiekane w awokado
Dziś pomysł na takie proste inne śniadanko. Awokado w połączeniu z jajkiem naprawdę dobrze smakuje, bardzo polecam.
składniki:
1 awokado
2 małe jajka
sól ziołowa
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Pogłębić wgłębienie po pestce i oprószyć solą ziołową. Awokado ustawić na czymś aby prosto stało by jajko nie wypłynęło, ja ustawiłam na silikonowej foremce do muffinek. Do każdej połówki wbić jajko ( tu oczywiście trzeba ocenić wielkość jajka do wielkości awokado aby się nam zmieściło), na wierzchu posypać solą ziołową. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym na 160 C ok 5-10 minut aby jajko się ścięło. Podawać z bułeczką lub tostem.
składniki:
1 awokado
2 małe jajka
sól ziołowa
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Pogłębić wgłębienie po pestce i oprószyć solą ziołową. Awokado ustawić na czymś aby prosto stało by jajko nie wypłynęło, ja ustawiłam na silikonowej foremce do muffinek. Do każdej połówki wbić jajko ( tu oczywiście trzeba ocenić wielkość jajka do wielkości awokado aby się nam zmieściło), na wierzchu posypać solą ziołową. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym na 160 C ok 5-10 minut aby jajko się ścięło. Podawać z bułeczką lub tostem.
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Sałatka pomarańczowa z awokado
Kiedyś nie lubiłam awokado ale jakoś mi się pozmieniało i zasmakowało i teraz bardzo często gości w moich sałatkach. A więc kolejny przepis na pyszną sałatkę z awokado:)
składniki:
2-3 garście mieszanki sałat
1 pomarańcza
1 awokado
3 łyżki pestek dyni
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu winnego Jamar
1 łyżeczka miodu
Składniki na dwie porcje. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Awokado obrać i pokroić w paski. Pomarańczę równiez obrać i pokroić w cząstki. Owoce ułożyć na sałacie. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Sok z pomarańczy wymieszać z olejem, miodem i octem winnym. Skropić sałatkę i zajadać.
składniki:
2-3 garście mieszanki sałat
1 pomarańcza
1 awokado
3 łyżki pestek dyni
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu winnego Jamar
1 łyżeczka miodu
Składniki na dwie porcje. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Awokado obrać i pokroić w paski. Pomarańczę równiez obrać i pokroić w cząstki. Owoce ułożyć na sałacie. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Sok z pomarańczy wymieszać z olejem, miodem i octem winnym. Skropić sałatkę i zajadać.
niedziela, 1 grudnia 2013
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i makiem
Pyszne paluchy z ciasta francuskiego. Doskonałe jako dodatek do zup, sałatek ale również jako przekąska.
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
9-10 plastrów szynki parmeńskiej
1 łyżeczka mielonego maku Back Mit
do smaku sól wędzona
Ciasto francuskie pokroić na 9-10 pasków wzdłuż krótszego boku. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki można przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć makiem i odrobiną soli wędzonej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec aż ciasto ładnie się zarumieni. Zamiast szynki można też użyć chudego boczku.
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
9-10 plastrów szynki parmeńskiej
1 łyżeczka mielonego maku Back Mit
do smaku sól wędzona
Ciasto francuskie pokroić na 9-10 pasków wzdłuż krótszego boku. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki można przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć makiem i odrobiną soli wędzonej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec aż ciasto ładnie się zarumieni. Zamiast szynki można też użyć chudego boczku.