składniki:
masa serowa
500 g sera sernikowego z wiaderka ja użyłam Wieluń
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
3-4 łyżki cukru waniliowego
1 żółtko
1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu
300 g małych truskawek
masa truskawkowa
300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml wody do przygotowania galaretki
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją w wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć do foremki. Masę wyrównać i ułożyć na niej truskawki i lekko wcisnąć je w masę. Potem wyłożyć resztę masy serowej i wierzch ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić aby masy dobrze stężały.
Wygląda smakowicie, a w takiej formie prezentuje się naprawdę uroczo :)
OdpowiedzUsuńZaraz idę po składniki ;)
OdpowiedzUsuńOjej ale wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie.
a w metalowej formie tez mozna zrobic?
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o tortownice to tak, tylko trzeba dać najpierw masę serową a potem mus truskawkowy
Usuńbosko jutro zakupy i bede robic
OdpowiedzUsuń:)
oby sie udalo :)))
Na opakowaniu zelatyny jest przepis na 0,5l wody. Ile dodajemy do masy?
OdpowiedzUsuńJa używam zawsze żelatyny na 2,5l i na ok 1kg/1000 ml masy daję 3 łyżki(około 23-25g) czyli pół opakowania. Żelatyna na 0,5l wody to chyba jest to samo tyle że mniejsze opakowanie więc w przypadku tego serniczka dałabym ok 1,5 łyżki czyli gdzieś 12-13g.
Usuń