składniki:
700 g schabu
ok 40-50 g szczawiu
garść dużych liści szpinaku
sól z pieprzem Kamis
2 listki laurowe Kamis
kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis
0,7 l wody
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić do miękkości, ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dolać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć roladki. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki i buraczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz