czwartek, 1 maja 2014

Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą

Pyszna, znana i lubiana szczawiowa. Była już wersja z jajkiem a tym razem z dodatkiem niedocenianej pokrzywy i plasterków cienkiej kiełbaski. Wszyscy jedzą pokrzywy więc spróbowałam i ja tych bogatych w składniki roślinek, które co roku tak sumiennie wyrywałam. Teraz już niewiele mi ich wyrasta ale na zupkę starczyło.

składniki:


2,5 l wody lub bulionu
300 g świeżego szczawiu
100 g młodych listków pokrzywy
sól morska Kamis
200 g cienkiej kiełbasy
5-6 łyżek śmietany 18%
3-4 łyżki mąki pszennej

Do garnka wlać wodę i zagotować. Szczaw i pokrzywę opłukać, osączyć i drobno pokroić. Wrzucić do gotującej wody. Zagotować wszystko, doprawić do smaku solą. Dodać pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru i mąką, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać do garnka i zagotować, gotować jeszcze 3 minuty. Podawać z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.


1 komentarz: