czwartek, 22 maja 2014

Boczniaki a'la schabowy smażone na oleju rzepakowym

Bardzo lubię boczniaczki więc znowu zagościły na moim talerzu. Przyrządziłam je w prostej formie jak zwykłego schabowego z dodatkiem świeżych warzyw.

składniki:

300 g boczniaków
sól z pieprzem Kamis
1-2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy
2 spore garście szpinaku
10 pomidorków cherry
5 rzodzkiewek


Boczniaki umyć i osączyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Jajka roztrzepać widelcem. Rozgrzać patelnię z olejem. Boczniaki panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować sałatkę. Pomidorki i rzodkiewki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać ze szpinakiem. Wszystkie składniki oprószyć solą ziołową i skropić olejem, wymieszać i podawać. Do smażenia i skropienia sałatki użyłam olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek.




Nowalijkowe Kucharzenie Czas na szpinak 4!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam boczniaki w takiej postaci! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń