składniki:
ciasto czekoladowe
200 g margaryny
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru pudru
3 jajka
110 g mąki
masa serowa
450 g białego sera zmielonego na sernik, u mnie Wieluń
150 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
5-6 połówek brzoskwiń z puszki
Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami jajka, mąkę i roztopioną czekoladę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jajkami. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. W masę serową powciskać brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. Na wierzch wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Ilość cukru zarówno w masie serowej i cieście czekoladowym można nieco zmniejszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz