środa, 7 maja 2014

Sernikobrownie z brzoskwiniami

Było ciasto czekoladowe- brownie a teraz to samo ciasto w połączeniu z serem i brzoskwiniami. Do ciasta użyłam serka Wieluń o którym pisałam tutaj. Ciasto przepyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach. Polecam :)

składniki:

ciasto czekoladowe
200 g margaryny
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru pudru
3 jajka
110 g mąki

masa serowa
450 g białego sera Wieluń
150 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
5-6 połówek brzoskwiń z puszki

Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami jajka, mąkę i roztopioną czekoladę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jajkami. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. W masę serową powciskać brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. Na wierzch wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Ilość cukru zarówno w masie serowej i cieście czekoladowym można nieco zmniejszyć. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz