niedziela, 25 maja 2014

Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym

Polecam pyszne pierożki z serem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym.

składniki:


ciasto
700 g mąki pszennej
400 ml wrzącej wody
4 łyżki masła lub margaryny
szczypta soli

farsz
850 g twarogu (użyłam taki z kostki)
2 jajka
ok 20 kwiatków szczypiorku
mały pęczek szczypiorku
sól z pieprzem Kamis

olej rzepakowy do smażenia


Przygotowac farsz. Twaróg przełożyć do miski. Dodać jajka, posiekany szczypiorek i rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać goracą wodę z margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm). Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek.

Nowalijkowe Kucharzenie

4 komentarze:

  1. Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. Nie wpadłam na pomysł dodania kwiatów szczypiorku- a szkoda! Z chęcią bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, pierożki wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają mega smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń