składniki:
300 g jabłek startych na tarce o grubych oczkach (2 duże jabłka)
3 jajka
300 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
1 szklanka mąki
3-4 łyżki cukru waniliowego
olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotować jabłka, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka utrzeć z cukrem i serkiem homo. Następnie do masy dodać starte jabłka i mąkę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać łyżką w masę. Rozgrzać patelnię i nakładać po 1-2 łyżki masy formując małe placki. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać z dowolnymi dodatkami.
A maka w przepisie to tylko goscinnie wystepuje?
OdpowiedzUsuńA nie gościennie , dodajemy ją zaraz po jabłuszkach, taki mały chochlik wkradł sie do przepisu:)
Usuń