wtorek, 11 lipca 2017

Sernik truskawkowy

Tegoroczny sezon truskawkowy zakończyłam takim serniczkiem pełnym truskawek. Truskawki są w masie i na wierzchu pod galaretką. Całość na biszkoptach ale można zrobiż także spód z herbatników lub pieczonego biszkoptu.

składniki:

masa truskawkowa

700 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka
500 g truskawek
3,5 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
5-6 łyżek cukru

oraz
biszkopty do wyłożenia formy
galaretka truskawkowa
truskawki ok 400 g

Składniki na sernik przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Truskawki zmiksować na mus. Zmielony ser przełożyć do miski i dodać cukier ( ilość cukru zależy od naszego smaku, można dać więcej lub mniej), zmiksować. Następnie dodać zmiksowane truskawki, ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Do rondelka wlać mleko dodać żelatynę, odstawić na chwilę aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i rozpuścić żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Potem dokładnie połączyć z truskawkową masą. Z lodówki wystawić tortownicę. Na biszkopty wylać kilka łyżek truskawkowej masy i ponownie wstawić do lodówki na kilkanaście minut aby masa zaczęła tężeć dzięki temu przyklei nam biszkopty do dna. Gdy masa na biszkoptach już zesztywnieje wylać resztę masy truskawkowej a potem znowu wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu i wystudzić. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca na wierzchu sernika ułożyć pokrojone truskawki. Zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.


4 komentarze:

  1. Serniczek wyszedł pyszniutki.Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zrobić z mrożonych truskawek?
    jeśli tak to rozmrażać je przed użyciem

    OdpowiedzUsuń