wtorek, 25 lipca 2017

Bakłażany faszerowane kuskusem i fetą

Pieczone bakłażany nadziewane kuskusem i fetą proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. To doskonała bezmięsna propozycja na obiad lub kolację. 

składniki:

4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g )
100 g kuskusu
150 g sera feta
kilka gałązek natki pietruszki
kilka listków świeżej bazylii
12 pomidorków koktajlowych
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
sól
ser cheddar do posypania

Bakłażany dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Miąż z środku ponacinać w kratkę, nie przecinając skórki na wylot. Tak pokrojone bakłażny lekko posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok. Następnie bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko skropić olejem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut aż bakłażany zmiękną.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu ( ja zalałam bulionem ) i przestudzić. Natkę pietruszki i listki bazylii drobno posiekać. Do kuskusu dodać drobno pokruszonę fetę oraz posiekaną natkę i bazylię. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą, soli nie za dużo bo feta jest już słona. Gotowym farszem nadziać połówki pieczonych bakłażanów. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i posypać startym cheddarem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 180 C ok 10 minut.





2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam faszerowane warzywa :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje :)Do takiej zdrowej kuchni pasuje także używanie redox, zdrowszej wody kranowej uzdatnionej przez filtr. Takie rozwiązanie wpisuje się w nurt gotowania dla zdrowia oraz profilaktyki zdrowotnej. A że można wspierać organizm poprzez zdrową kuchnię i wodę robimy to :)

    OdpowiedzUsuń