składniki:
6 niedużych kalarepek
1 duża cebula, ja dałam czerwoną
200 g mięsa mielonego
sól,pieprz
oregano
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
ser żółty do posypania
Kalarepki obrać. Moje były nieduże po obraniu miały ok 120-150 g. Obrane kalarepki wrzucić na wrzątek i obgotować ok 15 minut. Następnie kalarepki wystudzić i wydrążyć do połowy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół. Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać same lub z dodatkiem ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz