niedziela, 30 lipca 2017

Lody bananowo-orzechowe

Kolejna wersja pysznych domowych lodów na bazie bananów. Wystarczy do zamrożonych bananów dodać masło orzechowe. Masło orzechowe może być kremowe jak również z kawałkami orzechów, wszystko zależy jakie lubimy i oczywiście jeśli damy to z kawałkami to będą wyczuwalne w lodach.

składniki:

5 średnich dojrzałych bananów
3-4 łyżki masła orzechowego

Banany obrać ze skórki i pokroić w grubsze plasterki. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Przed robieniem lodów zamrożone banany wyjąć wcześniej z zamrażarki aby postały ok 20 minut w temperaturze pokojowej. Potem przełożyć do rozdrabniacza. Dodać masło orzechowe, im więcej tym lody będą bardziej orzechowe. Całość zmiksować na gładką masę. Przełożyć do pucharków lub wafelków i do razu podawać.


1 komentarz: