środa, 6 listopada 2019

Sałatka z tuńczykiem, jajem i pomidorkami

Tuńczyk w połączeniu z jajkiem świetnie smakuje. Do tego duetu dorzuciłam pomidorki, które nadały koloru sałatce. Całość skopiona pysznym sosem na bazie jogurtu.



składniki:

2-3 garście porwanej sałaty

1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju lub sosie własnym
3 jaja ugotowane na twardo
ok 20 pomidorków koktajlowych

sos
3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy, u mnie starofrancuska
sól,pieprz
oregano

Składniki na dwie porcje sałatki. Na talerzach rozłożyć porwaną sałatę. Jajka pokroić w ćwiartki a pomidorki przekroić na pół. Na sałacie ułożyć pokrojone składniki. Pomiędzy pomidorki i jajka ułożyć kawałki osączonego tuńczyka. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić dobrze do smaku solą, pieprzem i oregano. Gotowym sosem polać sałatkę i od razu podawać.

2 komentarze: