składniki:
5 jajek
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru*
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1,5 szklanki oleju rzepakowego*
1 kg jabłek
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę, odstawić. Do dużej miski wbić całe jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać kakao, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Nie przepadam za sodą w ciastach więc zastępuję ją proszkiem do pieczenia więc dałam 2 łyżeczki proszku. Miksować aż składniki się połączą. Następnie do masy dodać pokrojone wcześniej jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dużej blaszki (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do suchego patyczka ok 40-50 minut, funkcja góra dół. Przed podaniem gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Do ciasta można też dodać 1 łyżeczkę cynamonu jeśli ktoś lubi.
* W przepisie jest po 1,5 szklanki cukru i oleju ja jednak zmniejszam tą ilość i daję nieco mniej (tak ok 1,3 szklanki). Kiedys brakło mi składników i dałam po szklance tych składników i też było dobrze.
Polecam też inne ciasta z jabłkami:
Krucha szarlotka z budyniem
Ciasto z połówkami jabłek
kocham je
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Ja do tego ciasta dodaję jeszcze garść rodzynek, posiekane suszone śliwki i koniecznie posiekanie niezbyt drobno orzechy włoskie.Mniam!!
OdpowiedzUsuńnie lubię takich ciast. za proste, za proszkowe. ale lubię brownie, to amerykanom wychodzi świetnie.
OdpowiedzUsuńkażdy ma inny gust i lubi co innego, ja lubie i to ciasto i brownie też :)
UsuńNie jadłam takiego ciasta, jak dla mnie wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńciaSTO CIESZY SIE W MOJEJ RODZINIE WIELKIM POWODZENIEM...A MOJ WNUCZEK UWIELBIA JE
OdpowiedzUsuńU nas nazywany jest jako Cygański. Ale jest pyszny :) i można dodawać wszystkie owoce:)
OdpowiedzUsuńWypróbowany. Pyszny i szybki ☺ a do tego taki mięciutki mmm yyy 😊 dodałam od siebie orzechy i winogrono bo miałam na pozbyciu ale bez tego tex super ☺
OdpowiedzUsuńrobię takie ale bez jajek.
OdpowiedzUsuńCzy mozna to ciasto upiec w formie na babke?
OdpowiedzUsuńNie wiem ale chyba bez róznicy jak forma, jednak trzeba by ciasto dzielic bo jest go sporo i wyrsta duża prostokątna blaszka.
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze banany, przyprawę do piernika i cynamon, pychota 😋
OdpowiedzUsuńTo ciasto Rewelka super.
OdpowiedzUsuńCiasto smaczne wilgotne ale orzechy muszą być wtedy pyszności czasami polewą wykańczam.
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto zamiast kakao dodaje cynamon 😊
OdpowiedzUsuńSuper wykonana stronka. Dziękuję bardzo za przepisy i dokładne opisy. Moniko włożyłaś w to ❤️ i czas. Serdecznie pozdrawiam z pięknego Wolsztyna.🤗👍🌞
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń