sobota, 17 października 2015

Sałatka figowo-gruszkowa z serem pleśniowym

Pyszne słodkie owocowe zestawienie z serem pleśniowym na zielonej sałacie. Piękna kompozycja na talerzu i fajna kompozycja smaków. Dodałam także prażone ziarna słonecznika, zamiast nich można użyć orzechów włoskich lub pestki dyni.



składniki:

2-3 garście porwanej sałaty
2-3 duże figi
1 większa gruszka
100 g sera z pleśnią
garść ziaren słonecznika
olej arachidowy

Składniki na dwie porcje. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie mix z rukolą. Gruszki obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a potem na małe kawałki. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki . Ser pleśniowy pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie w dowolnej kompozycji. Całość skropić olejem arachidowym i podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz