piątek, 23 października 2015

Sernik dyniowy z nutą pomarańczy

Obiecałam że będą przepisy z wykorzystaniem puree z dyni i oto pierwszy z nich. Prosty serniczek z dodatkiem dyni na herbatnikach kakaowych. Na wierzchu polany polewą czekoladową i posypany ekspandowanymi nasionami amarantusa. 

składniki:

1 kg sera, u mnie z wiaderka
5 jajek
100 g masła
300 g puree z pieczonej dyni
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej pomarańczy
herbatniki kakaowe do wyłożenia foremki

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 28x25 wyłożyc biszkoptami kakaowymi i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier oraz masło i utrzeć. Następnie porcjami dodawać ser. Gdy składniki się połączą dodać makę ziemniaczaną, puree z dyni oraz skórkę otarta z pomarańczy. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać piane z białek. Masę serową przełożyć do przygotowanej blaszki z herbatnikami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu można dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto.


3 komentarze:

  1. trzeba korzystać z dyniowego sezonu- sernik fenomenalny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia jest miksowana na puree surowa czy gotowana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puree jest z pieczonej dyni, w składnikach jest wyróżniony tekst, wystarczy kliknąć i przeniesie do przepisu jak zrobić takie puree.

      Usuń