piątek, 9 października 2015

Krucha szarlotka

Jak jesień to jabłka a jak jabłka to musi być szarlotka. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo delikatna. Ma tylko jedną wadę bardzo szybko znika z talerza.

składniki:

kruche ciasto
450 g mąki pszennej
250 g zimnego pokrojonego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli

dodatkowo
1,5 kg jabłek
2-3 łyżki cukru waniliowego 

Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść przy pomocy robota lub ręką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cukrem waniliowym, wymieszać i odstawić. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto się schłodzi na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Na starte ciasto wyłożyć pokrojone jabłka. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut az wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja góra dół. 



2 komentarze:

  1. jeszcze nie robiła szarlotki w tym sezonie, u mnie póki co śliwki i dynia w deserach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u nas już królują jabłuszka, jabłuszka dostałam pewnie jakbym miała kupować to przy okazji jeszcze i na śliweczki bym sie skusiła, a dynia czeka aż sie do niej dobiorę, ogólnie za dynią zbytnio nie przepadamy ale zawsze tam coś z nią przyrządzę

      Usuń