składniki:
500 g cukru
3 duże laski wanilii
500 g cukru
3 duże laski wanilii
oraz słoik z zakrętką ( o pojemności 700 ml)
Do miski wsypać cukier. Laski wanilii rozciąć wzdłuż na pół. Czubkiem noża wyskrobać ziarenka wanilii i dodać do cukru. Aby ziarenka wanilii lepiej się wymieszały z cukrem można te grudki z ziarenek rozetrzeć palcami razem z cukrem. Laski przekroić na pół i też dodać do cukru. Cukier z wanilią przesypać do czystego i suchego słoiczka, zakręcić. Dokładnie wymieszać potrząsając. Odstawić na kilka dni, od czasu do czasu potrząsnąć jeszcze słoiczkiem. Jeśli mam jeszcze jakieś zbędne laski z których wykorzystaliśmy ziarenka to oczywiście można dołożyć do słoiczka.
Domowy cukier waniliowy jest najlepszy. Wczoraj zrobiłam też swój tylko ja na 1,5 szkl cukru dałam 2 laski wanilii. Jest niezastąpiony do ciast i deserów :)
OdpowiedzUsuńproporcje mogą być różne, u mnie wyszły 3 duże laseczki na 2,5 szklanki wszystko zależy od wielkości lasek wanilii, ale smak i aromat wspaniały
Usuń