Zapraszam na kolejne przetwory na zimę. Tym razem kolorowa sałatka z ogórków z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej z olejem. Sałatka idealna do obiadu lub kanapek.
składniki:
4 kg średnich ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki
0,5 kg marchewki
3 łyżki soli kamiennej
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
1 płaska łyżka czarnego mielonego pieprzu Kociołek Smaków
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego Kociołek Smaków
1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego Kociołek Smaków
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę aby puściły sok. W tym czasie oczyścić marchewkę i paprykę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki. Następnie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko wymieszać. Dodać też cukier, olej, ocet oraz przyprawy i ponownie wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dokładnie zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 0,5l. Szklanka do odmierzania - pojemność 250ml.
Polecam też:
Pyszną sałatkę wielowarzywną
Sałatkę szwedzką
Musi byc pyszna :)
OdpowiedzUsuńjest pyszna, moja mama taką robi... i chyba ja sie skuszę, do obiadu mega
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta sałatkę co roku robię :)
OdpowiedzUsuńRobię taką samą jest bardzo pyszna
OdpowiedzUsuń:)
Pyszna ta sałatka. Zrobiłam 2 tygodnie temu, w tym tygodniu była degustacja - polecam wszystkim i dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńA po jakim czasie od zrobienia mozna juz jeść salatke? ???
OdpowiedzUsuńpo ok 2 tygodniach
UsuńPo jakim czasie od zrobienia mozna juz jeść salatke ?
OdpowiedzUsuńpo ok 2 tygodniach można otwierać bo smaki sie już przgryzą
UsuńRobiłam ją według tego przepisu w ubiegłym roku. Wyszła pyszna, w tym roku tez zrobię
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńWszytko pięknie ładnie tylko brakuje mi tu przepisu na zalewe....
Wszystko jest. Zalewy nie przygotowuje się osobno tylko do warzyw dodaje się ocet, cukier, olej i przyprawy. Pod wpływem tych dodatków warzywa jeszcze puszczą sok co w sumie tworzy zalewę. Wszystko dokładnie jest opisane krok po kroku. Proszę jeszcze raz przeczytać dokładnie.
Usuńjak zrobić zalewę...?
OdpowiedzUsuńDo warzyw dodaje się ocet, cukier, olej i przyprawy. Pod wpływem tych dodatków warzywa jeszcze puszczą sok co w sumie tworzy zalewę.
UsuńA muszą być pasteryzowane?nie można zalewe zagotować i gorąca zalać sałatkę zakrecicvi do góry dnem?
OdpowiedzUsuńMuszą, inaczej surowe warzywa mogą sfermentować. Poza tym tutaj zalewy się nie przygotowuje osobno i nie gotuje. Zalewę tworzą soki, które puszczają warzywa po dodaniu soli, octu i cukru i wszystko jest surowe.
UsuńSuper sałatka 👍
OdpowiedzUsuńa czy trzeba obierać ogórki?
OdpowiedzUsuńMogą byc i ze skórką. Robie rożne wersje ogórków i w tym przypadku wolę obierane.
UsuńWlasnie zrobilam salatke,lezy w misce I czeka sobie do jutra na ulokowanie w sloiczkach I pasteryzacje. Juz pieknie pachnie. Bardzo dziekuje za ten przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPychotka zagości U mnie na stałe
OdpowiedzUsuńCzy musi być tyle oleju
OdpowiedzUsuńNie próbowałam dawać mniej, zawsze tyle daje żeby potem zalewy starczyło.
UsuńCo zrobić z tym odlanym sokiem?
OdpowiedzUsuńWylać.
Usuń