wtorek, 28 lipca 2015

Ogórkowa sałatka z marchewką, cebulą i papryką

Zapraszam na kolejne przetwory na zimę. Tym razem kolorowa sałatka z ogórków z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej z olejem. Sałatka idealna do obiadu lub kanapek.

składniki:

4 kg średnich ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki
0,5 kg marchewki
3 łyżki soli kamiennej
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
1 płaska łyżka czarnego mielonego pieprzu Kociołek Smaków
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego Kociołek Smaków
1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego Kociołek Smaków


Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę aby puściły sok. W tym czasie oczyścić marchewkę i paprykę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki. Następnie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko wymieszać. Dodać też cukier, olej, ocet oraz przyprawy i ponownie wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dokładnie zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 0,5l. Szklanka do odmierzania - pojemność 250ml.


Polecam też:
Pyszną sałatkę wielowarzywną

Sałatkę szwedzką




25 komentarzy:

  1. jest pyszna, moja mama taką robi... i chyba ja sie skuszę, do obiadu mega

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ta sałatkę co roku robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taką samą jest bardzo pyszna
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna ta sałatka. Zrobiłam 2 tygodnie temu, w tym tygodniu była degustacja - polecam wszystkim i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. A po jakim czasie od zrobienia mozna juz jeść salatke? ???

    OdpowiedzUsuń
  6. Po jakim czasie od zrobienia mozna juz jeść salatke ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po ok 2 tygodniach można otwierać bo smaki sie już przgryzą

      Usuń
  7. Robiłam ją według tego przepisu w ubiegłym roku. Wyszła pyszna, w tym roku tez zrobię

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    Wszytko pięknie ładnie tylko brakuje mi tu przepisu na zalewe....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest. Zalewy nie przygotowuje się osobno tylko do warzyw dodaje się ocet, cukier, olej i przyprawy. Pod wpływem tych dodatków warzywa jeszcze puszczą sok co w sumie tworzy zalewę. Wszystko dokładnie jest opisane krok po kroku. Proszę jeszcze raz przeczytać dokładnie.

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Do warzyw dodaje się ocet, cukier, olej i przyprawy. Pod wpływem tych dodatków warzywa jeszcze puszczą sok co w sumie tworzy zalewę.

      Usuń
  10. A muszą być pasteryzowane?nie można zalewe zagotować i gorąca zalać sałatkę zakrecicvi do góry dnem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszą, inaczej surowe warzywa mogą sfermentować. Poza tym tutaj zalewy się nie przygotowuje osobno i nie gotuje. Zalewę tworzą soki, które puszczają warzywa po dodaniu soli, octu i cukru i wszystko jest surowe.

      Usuń
  11. a czy trzeba obierać ogórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą byc i ze skórką. Robie rożne wersje ogórków i w tym przypadku wolę obierane.

      Usuń
  12. Wlasnie zrobilam salatke,lezy w misce I czeka sobie do jutra na ulokowanie w sloiczkach I pasteryzacje. Juz pieknie pachnie. Bardzo dziekuje za ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka zagości U mnie na stałe

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy musi być tyle oleju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam dawać mniej, zawsze tyle daje żeby potem zalewy starczyło.

      Usuń
  15. Co zrobić z tym odlanym sokiem?

    OdpowiedzUsuń