wtorek, 28 lipca 2015

Ogórkowa sałatka z marchewką, cebulą i papryką

Zapraszam na kolejne przetwory na zimę. Tym razem kolorowa sałatka z ogórków z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej z olejem. Sałatka idealna do obiadu lub kanapek.

składniki:

4 kg średnich ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki
0,5 kg marchewki
3 łyżki soli kamiennej
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
1 płaska łyżka czarnego mielonego pieprzu Kociołek Smaków
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego Kociołek Smaków
1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego Kociołek Smaków


Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę aby puściły sok. W tym czasie oczyścić marchewkę i paprykę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki. Następnie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko wymieszać. Dodać też cukier, olej, ocet oraz przyprawy i ponownie wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dokładnie zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 0,5l. Szklanka do odmierzania - pojemność 250ml.


Polecam też:
Pyszną sałatkę wielowarzywną





9 komentarzy:

  1. jest pyszna, moja mama taką robi... i chyba ja sie skuszę, do obiadu mega

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ta sałatkę co roku robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taką samą jest bardzo pyszna
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna ta sałatka. Zrobiłam 2 tygodnie temu, w tym tygodniu była degustacja - polecam wszystkim i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. A po jakim czasie od zrobienia mozna juz jeść salatke? ???

    OdpowiedzUsuń
  6. Po jakim czasie od zrobienia mozna juz jeść salatke ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po ok 2 tygodniach można otwierać bo smaki sie już przgryzą

      Usuń