niedziela, 19 lipca 2015

Roladki schabowe z buraczkiem i chrzanem

Świetna propozycja na obiadek zamiast tradycyjnego schabowego. Roladki nadziane są startym buraczkiem i chrzanem. Ciekawie się prezentują bo jak to przy buraczkach wszystko zabarwione i u nas nazywane są "brudnymi roladkami".



składniki:

6 grubszych plastrów schabu
2 średnie ugotowane lub upieczone czerwone buraczki
1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
sól,pieprz
1-2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Buraczki zetrzeć na tarce na puree. Do startych buraczków dodać chrzan i dokładnie wymieszać, ilość chrzanu wedle uznania zależy jak lubimy ostre. Schab rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie buraczkowo-chrzanowym puree posmarować przygotowane plastry schabu. Potem mięsko zwinąć w roladkę, można spiąć wykałaczką aby nie rozwijało się przy smażeniu. Następnie roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gotowe roladki podałam z suróweczką z rzodkiewki i puree z selera

Polecam też:
Roladki schabowe w sosie szczawiowym

Roladki z kremem chrzanowym i serem


2 komentarze:

  1. Domowe pyszności, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż oko się cieszy, tak ślicznie wyglądają. Zapewne smakuję równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń