składniki:
6 grubszych plastrów schabu
2 średnie ugotowane lub upieczone czerwone buraczki
1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
sól,pieprz
1-2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Buraczki zetrzeć na tarce na puree. Do startych buraczków dodać chrzan i dokładnie wymieszać, ilość chrzanu wedle uznania zależy jak lubimy ostre. Schab rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie buraczkowo-chrzanowym puree posmarować przygotowane plastry schabu. Potem mięsko zwinąć w roladkę, można spiąć wykałaczką aby nie rozwijało się przy smażeniu. Następnie roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gotowe roladki podałam z suróweczką z rzodkiewki i puree z selera.
Polecam też:
Roladki schabowe w sosie szczawiowym
Roladki z kremem chrzanowym i serem
Domowe pyszności, super przepis :)
OdpowiedzUsuńAż oko się cieszy, tak ślicznie wyglądają. Zapewne smakuję równie dobrze :)
OdpowiedzUsuń