środa, 8 lipca 2015

Botwinka z dodatkiem szczawiu

Pożywna letnia zupka z młodych buraczków. Dodałam do niej trochę szczawiu zamiast soku z cytryny. Dzięki niemu zupa się zakwasza i ma piękny kolor.



składniki:

1 kg botwiny (młode buraczki i łodyżki)
2 l bulionu drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 garście szczawiu
5-6 łyżek śmietany kwaśnej 12 %
2-3 łyżki mąki
garść posiekanej natki
sól

Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w dużą kostkę. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Gdy buraczki będą już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i zagotować. Można tez tylko zabielić samą śmietaną.

Polecam też:
Zupę botwinkową

Botwinkę zabielaną śmietaną



1 komentarz: