składniki:
600 g botwiny (buraczki i łodyżki)
600 g młodych ziemniaków
ok 1,7 l bulionu
1 cebula
1 nieduży pęczek młodej włoszczyzny ( natka pietruszki, liść selera i pora)
garść posiekanego koperu
1 łyżka majeranku
4 łyżki śmietany 18%
sól Kamis
pieprz Kamis
Buraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry ( można zeszklić na odrobinie smalcu lub masła) i dodać do zupy. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec zabielić zupę zahartowaną śmietaną i dodać posiekany koperek.
pycha:)
OdpowiedzUsuń