środa, 23 lipca 2014

Zupa botwinkowa

Pyszna pożywna zupka z botwinką i ziemniakami z dodatkiem młodej włoszczyzny i zabielana śmietaną. Smak mojego dzieciństwa.

składniki:

600 g botwiny (buraczki i łodyżki)
600 g ziemniaków
1,7 l bulionu
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny ( natka pietruszki,liść selera i pora)
2 łyżki majeranku
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
sól Kamis
pieprz Kamis

Buraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Do smaku doprawi solą i pieprzem. Następnie zagęścić zupę, śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować.



1 komentarz: