składniki:
1 średni kalafior (600 g)
4-5 dużych ziemniaków (450g po obraniu)
1,5 l bulionu
kolorowy pieprz Kamis
kilka łyżek śmietanki do zbielenia
kilka łyżek śmietanki do zbielenia
Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie wszystko zmiksować blenederem na jednlita masę. Zupkę zabielić śmietanką ( bez śmietanki też może być tylko zupa będzie po prostu taka mniej apetyczna i szara). Zamiast śmietanki można użyc także mleka. Jeśli zupa będzię za gęsta można dolać bulionu. Nalać do miseczek i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, podać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz