niedziela, 27 lipca 2014

Polędwiczki duszone w sosie kurkowym

Pyszna i delikatna polędwiczka w sosie kurkowym. Mięsko delikatne więc szybko się robi. Zamiast kurek można użyć pieczarek lub inne grzyby leśne. Sosik podałam z kaszą jęczmienną perłową.



składniki:

1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g
300-400 g kurek
0,5 l wody
100 ml śmietanki 30%
sól z pieprzem Kamis
1,5 łyżki mąki ryżowej lub pszennej
natka pietruszki do posypania
masło do smażenia
kasza jęczmienna perłowa

Do garnka wlać wodę i zagotować. Polędwiczki pokroić w cienkie plastry. Kurki dokładnie oczyścić i przesmażyć na patelni na maśle. Wrzucić do gotującej wody. Na tej samej patelni przesmażyć polędwiczki, krótko aby tylko delikatnie zmieniły kolor. Dodać do garnka z kurkami. Wszystko dusić ok 15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać słodką śmietankę. Mąkę ryżową wymieszać z odrobiną wywaru i zagęścić sos. Gotowe polędwiczki podałam z kasza jęczmienną polane sosem kurkowym i ogórkami w musztardzie. Na wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki.




3 komentarze: