poniedziałek, 9 października 2017

Buraczki tarte do słoika

Buraczki tarte są bardzo łatwe w przygotowaniu a można je wykorzystać na wiele sposobów. Można je od razu prosto ze słoika podać na zimno jako dodatek do obiadu albo zrobić na ciepło wersję zasmażaną. Do buraczków można dodać dodatki jakie lubimy np. chrzan, jabłko czy cebulkę. Tarte buraczki można wykorzystać także do przygotowania barszczu. Buraczki można zetrzeć na pure lub na wiórki w zależności od tego jakie lubimy i do czego zamierzamy ich użyć. Doprawiamy cukrem i octem wedle własnego smaku, po otwarciu słoika można jej jeszcze dosmaczyć.

składniki:

ok 4 kg czerwonych buraków
ok 1/3 szklanki octu 10 %
ok 1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżka soli kamiennej

Buraczki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli wybieramy opcję pieczoną należy każdego buraka zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości (180 C ). Najlepiej wybrać buraczki o tej samej wielkości aby równomiernie się upiekły. Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki. Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na pure. Dodać sól, cukier i ocet i całość dobrze wymieszać. Spróbować i doprawić jeszcze cukrem lub octem jeśli potrzeba i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Z 4 kg buraków wyszło mi 7 słoików o pojemności ok 500 ml.

5 komentarzy:

  1. chwala ze ugotowane moga byc bo tu surowych nie kupie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzież to takie trudności, że nie ma buraków?

      Usuń
  2. Niestety ale gdy postoją ok 2 miesięcu robią się djabelnie kwaśne 😝

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziwne, moje nie są kwaśne. Może za dużo octu?

      Usuń
  3. ja robię takie same ale z mniejszą ilością octu i nic się dzieje. Dodam, że mam od 2 lat i są super. Traktuję je jako baza, dodając potem na świeżo np. chrzan lub paprykę lub inne ...smacznego

    OdpowiedzUsuń