piątek, 6 października 2017

Lazania z brokułem

Gdzieś ostatnio przemknął mi przepis na lazanię z brokułem i pomysł ten bardzo mi się spodoba. Stworzyłam więc swoją wersję. Brokuła bardzo lubimy, lazanię córeczka wręcz uwielbia więc nie było opcji aby nam nie smakowało. Zawsze to coś innego.



składniki:

2 brokuły (ok 800 g gotowych różyczek)
250 g ricotty
50 g sera cheddar
sól, pieprz
10 płatów makaronu do lazanii
masło do posmarowania naczynia
słodka papryka do posypania

beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sol,pieprz
gałka muszkatołowa

Płaty makaronu obgotować we wrzątku 2-3 minutki. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Dobrze osączyć i wystudzić. Ugotowanego brokuła rozgnieść na pure. Dodać ricottę i drobno starty ser cheddar. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Do farszu brokułowego dodać 4 łyżki beszamelu i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć 2 płaty makaronu i posmarować brokułowym farszem i ponownie 2 płaty makaronu i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty makaronu. Całość polać beszamelem. Posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż wierzch się przyrumieni , ok 20-30 minut.


1 komentarz: