środa, 4 października 2017

Krem paprykowo-pomidorowy

Kolejna wersja zupy krem. Tym razem z czerwonych warzyw, z papryki i pomidorów. Pomidory stanowią bazę natomiast papryka dominuje smakiem.

składniki:

1 kg pomidorów, u mnie podłużne lima
500 g papryki czerwonej
1 duża cebula
ok 1,5 szklanki bulionu
1 łyżka masła
sól
1 łyżeczka oregano
1 łyżka słodkiej papryki
cukier
śmietanka 30 % ok 30-50 ml

Pomidory naciąć i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, wykroić zgrubienia i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pomidory i chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i całość zalać bulionem. Dodać słodką paprykę i oregano, troszkę soli. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą i cukrem, dolać słodką śmietankę. Śmietanki dałam niedużo aby przełamać kwaskowy smak pomidorów.

1 komentarz: