W moim warzywniaczku pełno cukinii więc szkoda żeby się zmarnowała i przetwarzam ją jak tylko mogę. Bazując na przepisie warzywny mix z ogórkami stworzyłam cukiniowy sos. Wystarczy potem sos doprawić ulubionymi przyprawami oraz dodać mięso mielone lub pulpeciki i mamy pyszny sos do makaronu lub ryżu. W planach mam też sos słodko-kwaśny z cukinią. Nigdy jeszcze takiego nie robiłam, przepis dostałam od znajomej więc zobaczymy co tam z tego wyjdzie. Do tego sosu użyłam dużej wyrośniętej cukinii, którą obrałam ze skórki i wydrażyłam miąższ z pestkami ale można użyć też młodej ok 400-500 g wtedy można zetrzeć całą razem ze skórką. A tutaj możecie zobaczyć jak prezentuje się spaghetti z sosem i pulpecikami.
składniki:
2,5 kg dużej cukinii (bez skóry i miąższu z pestkami)
0,5 kg cebuli
4 czerwone papryki
500 g przecieru pomidorowego
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
3 płaskie łyżki soli
1 łyżka cukru
Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ z twardymi pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 2,5 kg już obranej i startej cukinii. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem przełożyć przygotowane warzywa dodać sól i cukier i zagotować. Gotować przez 20-30 minut, na wolnym ogniu, często mieszając. Następnie dodać przecier, koncentrat i słodką paprykę. Zagotować i gotować kolejne 10 minut często mieszając. Następnie masę przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić. Potem słoiczki przełożyć do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Z tej ilości składników uzyskamy ok 3,7 l sosu.
czym różni się przecier od koncentratu pomidorowego ?
OdpowiedzUsuńkoncentrat pomidorowy jest gęsty, jak pasta a przecier ma rzadszą płynną konsystencję
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńbardzo przepraszam przez przypadek usunęło mi pytanie czy zamiast przecieru można dać koncentrat ?:)
Usuńtak można też dać sam koncentrat ale potem podczas gortowania trzeba uwazać aby masa się nie przypaliła bo sos będzie gęściejszy, ewentualnie można dac koncentrat i nieco wody, koncentrat też jest mocniejszy w smaku więc można dac mniej ok 400 g powinno wystarczyć
super, dziękuję, zrobię zaraz po tym jak skończę ogórkową sałatkę z marchewką, cebulą i papryką :)
OdpowiedzUsuńA można wszystko zmiksować? Moje dzieciaki są antywarzywne więc muszę jakoś kombinować żeby jadły warzywa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście można zmiksować to nic nie zaszkodzi a jak ma zachęcić dzieciaki.
UsuńA ile wody wlać do garnko czy jest jakaś miarka czy do woli mozna wlac tej wody
OdpowiedzUsuńWody wlewamy tyle aby siegała na wysokość 2/3 słoika.
UsuńMam bardzo duże ogórki gruntowe nie przerośnięte,ale chyba taka odmiana,chciałabym co z nich zrobić ..może jakiś sprawdzony przepis?
OdpowiedzUsuńProszę przejrzeć całą galerię z przetworami, jest w niej mnóstwo przepisów na ogórki https://moniamieszaigotuje.blogspot.com/search/label/Przetwory
UsuńSos super i jako ketchup i jako sos do spaghetti.
OdpowiedzUsuńDzieciom bardzo smakuje 😀
Czy do tego przepisu nie daje się ani kropelki octu? I nic się z nim nie dzieje?
OdpowiedzUsuńTak, w tym przepisie nie ma octu. Przetrzymuje się bardzo dobrze. Ale jak ktoś lubi kwaskowe to można troche dodać.
Usuń