piątek, 15 sierpnia 2014

Najprostsze placki z cukinii

Były już placuszki drobiowo-cukiniowe oraz placki cukiniowo-czosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki.

składniki:

2 średnie cukinie
2 jajka
mąka do panierowania
olej do smażenia
sól czosnkowa lub ziołowa

Młode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed smażeniem lub po usmażeniu, jak kto woli. Jajka roztrzepać widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie osączyć na papierowym ręczniku. I zajadać. Bardzo proste i szybkie a do tego jakie smaczne.






1 komentarz:

  1. warzywne placuszki to idealna propozycja na szybki i zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń