czwartek, 14 sierpnia 2014

Ciasto na maślance z brzoskwiniami

Nigdy nie robiłam ciasta na maślance więc trzeba było nadrobić te zaległości. Znalazłam przepis u Smacznej Pyzy klik, nieco zmodyfikowałam po swojemu i upiekłam. Ciasto jest przepyszne i już piekłam je ze cztery razy. Raz nawet wymieszałam składniki jak leci ( bo miałam spisane tylko składniki na karteczce) nie dzieląc ich na suche i mokre i również ciasto się udało.

składniki: 

350 g mąki pszennej
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki cukru 
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oleju
600 g brzoskwiń
2-3 garście płatków migdałowych

W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszać składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut na 180 C.



9 komentarzy:

  1. Ależ wygląda pysznie, takie aksamitne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy mozna uzyc brzoskwin z puszki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście mogą być też z puszki :)

      Usuń
  5. a czy do ciasta można użyć truskawek? czy ciasto będzie za mokre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak mogą być i truskawki, dzisiaj na blogu pojawi sie wersja truskawkowa tego ciasta

      Usuń
  6. Witam trzeci raz robie to ciasto i trzeci raz wyszedl zakalec robilam z truskawkami brzoskwiniami a teraz z białą porzeczką skladniki mieszam pokolei jak w przepisie co moze byc przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam je juz wielokrotnie i nigdy nie wyszedł zakalec, szczerze mówiąć to nie wiem co może być przyczyną :( Na jednej grupie kulinarnej też panie niektóre na to ciasto się żaliły bo wychodzi zakalec ale przy następnych próbach było juz dobrze bo okazało się że dały za dużo owoców, ja robiłam i bez żadnej kolejności i składniki prosto z lodówki i zawsze wychodziło, zrobiłam nawet z truskawkami i tez wyszło tutaj przepis http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/06/truskawkowe-ciasto-na-maslance-z.html
      Także przyczyną może być to że daliśmy za dużo owoców,i jeszcze przypatrzyłabym sie piekarnikowi, kazdy piekarnik piecze inaczej i może po prostu ciasto powinno posiedzieć jeszcze kilka minut dłużej w piekaniku bo jest niedopieczone i stąd zakalec.

      Usuń