składniki:
350 g mąki pszennej
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oleju
600 g brzoskwiń
2-3 garście płatków migdałowych
W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszać składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut na 180 C.
Ależ wygląda pysznie, takie aksamitne :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, tak słonecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa czy mozna uzyc brzoskwin z puszki? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście mogą być też z puszki :)
Usuńa czy do ciasta można użyć truskawek? czy ciasto będzie za mokre?
OdpowiedzUsuńtak mogą być i truskawki, dzisiaj na blogu pojawi sie wersja truskawkowa tego ciasta
UsuńWitam trzeci raz robie to ciasto i trzeci raz wyszedl zakalec robilam z truskawkami brzoskwiniami a teraz z białą porzeczką skladniki mieszam pokolei jak w przepisie co moze byc przyczyna?
OdpowiedzUsuńJa robiłam je juz wielokrotnie i nigdy nie wyszedł zakalec, szczerze mówiąć to nie wiem co może być przyczyną :( Na jednej grupie kulinarnej też panie niektóre na to ciasto się żaliły bo wychodzi zakalec ale przy następnych próbach było juz dobrze bo okazało się że dały za dużo owoców, ja robiłam i bez żadnej kolejności i składniki prosto z lodówki i zawsze wychodziło, zrobiłam nawet z truskawkami i tez wyszło tutaj przepis http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/06/truskawkowe-ciasto-na-maslance-z.html
UsuńTakże przyczyną może być to że daliśmy za dużo owoców,i jeszcze przypatrzyłabym sie piekarnikowi, kazdy piekarnik piecze inaczej i może po prostu ciasto powinno posiedzieć jeszcze kilka minut dłużej w piekaniku bo jest niedopieczone i stąd zakalec.