niedziela, 21 stycznia 2018

Ciasto słonecznikowiec

Słonecznikowiec to pyszne ciasto przełożone kremem z dodatkiem prażonego słonecznika. Jest wiele wiersji tego ciasta ale we wszystkich obowiązkowym składnikiem jest prażony słonecznik, stąd też jego nazwa. Do ciasta używamy ciemnego biszkoptu, można przygotować swój dowolny wypróbowany. Masa jest zrobiona na bazie masła z dodatkiem masy kajmakowej i oczywiście prażonego słonecznika. Wierzch również można przygotować wedle uznania. Może to być, tak jak u mnie, polewa czekoladowa. Na wierzch można też dać śmietankę z dodatkiem kawy lub kakao. Można też masę, którą przekładamy ciasto podzielić i połową przełożyć ciasto a drugą połowę dać na wierzch.



składniki:

biszkopt
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

prażony słonecznik
300 g ziaren słonecznika
60 g masła
100 g cukru
4 łyżki mleka

masa słonecznikowa
250 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej (510g)
2/3 prażonego słonecznika
50 ml likieru czekoladowego

poncz
ok 1 szklanka osłodzonej kawy

wierzch
polewa czekoladowa
1/3 prażonego słonecznika

Przygotować biszkopt.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Składniki należy przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijać i dodawać porcjami cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żótku. Zmiksować do połączenia składników. Potem dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać olej. Blaszkę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.

Przygotować prażony słonecznik.
Do rondelka wlać mleko. Dodać cukier oraz masło i wszystko rozpuścić. Następnie dodać słonecznik. Dokładnie wymieszać aby słonecznik pokrył się masą. Następnie słonecznik przełożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozsmarować. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż słonecznik zrobi się złocisty ok 10-15 minut. Trzeba pilnować aby słonecznik się nie spalił bo będzie gorzki. Można w trakcie pieczenia przemieszać. Po upieczeniu masę wystudzić i pokruszyć na drobne kawałeczki. Można także w trakcie studzenia przemieszać kilka wtedy ziarenka słonecznika się nie posklejają.

Przygotować poncz.
Zaparzyć kawę, może być zwykła mielona lub rozpuszczalna. Lekko osłodzić. Ja nie słodziłam mocno bo biszkopt jest słodki i masa też jest słodka więc żeby nie zesłodzić tego za bardzo. Gotową kawę wystudzić.

Przygotować masę słonecznikową
Masło i masę kajmakową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.  Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami masę kajmakową. Zmiksować całość aby składniki się połączyły. Potem dodać 2/3 prażonego słonecznika oraz likier czekoladowy i ponownie całość dokładnie wymieszać. Zamiast likieru można dodać wódke, dzięki temu krem będzie smaczniejszy bo alkohol przełamuje jego słodycz. Można też alkohol całkowicie pominąć.

Złożenie ciasta.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat nasączyć połową kawy. Nastepnie wyłożyć masę słonecznikową. Ładnie rozsmarować. Nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć ciasto. Wstawić do lodówki.

Przygotować polewę czekoladową.
Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić. Nastepnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła. Rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać aż składniki się połączą. Polewę przestudzić i polać ciasto. Posypać pozostałym prażonym słonecznikiem. Ciasto odstawić do lodówki aby masa dobrze stężała. Przed podaniem najlepiej ciasto wystawić z lodówki na kilkanaście minut.


1 komentarz: