składniki:
biszkopt
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
prażony słonecznik
300 g ziaren słonecznika
60 g masła
100 g cukru
4 łyżki mleka
masa słonecznikowa
250 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej (510g)
2/3 prażonego słonecznika
50 ml likieru czekoladowego
poncz
ok 1 szklanka osłodzonej kawy
wierzch
polewa czekoladowa
1/3 prażonego słonecznika
Przygotować biszkopt.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Składniki należy przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijać i dodawać porcjami cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żótku. Zmiksować do połączenia składników. Potem dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać olej. Blaszkę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować prażony słonecznik.
Do rondelka wlać mleko. Dodać cukier oraz masło i wszystko rozpuścić. Następnie dodać słonecznik. Dokładnie wymieszać aby słonecznik pokrył się masą. Następnie słonecznik przełożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozsmarować. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż słonecznik zrobi się złocisty ok 10-15 minut. Trzeba pilnować aby słonecznik się nie spalił bo będzie gorzki. Można w trakcie pieczenia przemieszać. Po upieczeniu masę wystudzić i pokruszyć na drobne kawałeczki. Można także w trakcie studzenia przemieszać kilka wtedy ziarenka słonecznika się nie posklejają.
Przygotować poncz.
Zaparzyć kawę, może być zwykła mielona lub rozpuszczalna. Lekko osłodzić. Ja nie słodziłam mocno bo biszkopt jest słodki i masa też jest słodka więc żeby nie zesłodzić tego za bardzo. Gotową kawę wystudzić.
Przygotować masę słonecznikową
Masło i masę kajmakową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami masę kajmakową. Zmiksować całość aby składniki się połączyły. Potem dodać 2/3 prażonego słonecznika oraz likier czekoladowy i ponownie całość dokładnie wymieszać. Zamiast likieru można dodać wódke, dzięki temu krem będzie smaczniejszy bo alkohol przełamuje jego słodycz. Można też alkohol całkowicie pominąć.
Złożenie ciasta.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat nasączyć połową kawy. Nastepnie wyłożyć masę słonecznikową. Ładnie rozsmarować. Nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć ciasto. Wstawić do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową.
Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić. Nastepnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła. Rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać aż składniki się połączą. Polewę przestudzić i polać ciasto. Posypać pozostałym prażonym słonecznikiem. Ciasto odstawić do lodówki aby masa dobrze stężała. Przed podaniem najlepiej ciasto wystawić z lodówki na kilkanaście minut.
Zrobiłam :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę ten przepis bo przeważnie brak danych na jaką blachę są podane proporcje
OdpowiedzUsuńA już doczytałam przepraszam 😁
OdpowiedzUsuń