niedziela, 28 stycznia 2018

Roladki zapiekane w porach i sosie serowym

Roladki zapiekane w porach to kolejna propozycja na pyszny obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego. Roladki otulone są porem i zapieczone w sosie serowym. Sos serowy jest na bazie beszamelu. Zamiast sera pleśniowego można dodać inny ser np. parmezan, cheddar lub zwykłą goudę.


składniki:

roladki
800 g karkówki
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
2-3 kawałki pora o długości ok 15 cm ( biała i jasnozielona część )
1 łyżeczka tymianku
sól,pieprz

sos serowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
100 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy

Kawałki pora dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ja miałam 3 średniej grubości ale jeśli są ładne i grube wystarczą 2. Przygotowane pory wrzucić na kilkanaście minut do wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie. Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9. Każdą roladkę owinąć 1 lub 2 paskami sparzonego pora, wybieramy te szersze paski. Pozostałe sparzone paski pora drobno pokroić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyc roladki owinięte porem. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Całość doprawić solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu pokruszyć ser pleśniowy, dokładnie wymieszać aby się rozpuścił. Całość gotować aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystecji. Gotowym sosem zalać roladki. Naczynie żaroopdorne wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 35-40 minut. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza orkiszowa, pikle w musztardzie i buraczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz