Kolejne pyszne ogóreczki na zimę. Tym razem pikle w zalewie z musztardą. Ogórki można obrać ze skórki ale ja wolę wersję ze skórką bo są lepsze w smaku i bardziej chrupiące. Musztardę można dodać dowolną jaką lubimy, zazwyczaj daje jaką mam pod ręką delikatesową lub sarepską.
składniki:
ok 3 kg dużych długich ogórków gruntowych bez dużych pestek
1 l wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
5 łyżek musztardy delikatesowej, u mnie musztarda Kielecka
2 łyżki soli kamiennej
1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
małe listki laurowe
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i musztardę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć na ściereczce. Wybieram ogórki duże długie ale nie przerośnięte, bez dużych pestek tak abym po odkrojeniu końcówek akurat zmieściła je do słoiczka półlitrowego. Następnie odkroić końcówki i pokroić w pikle ( wzdłuż na ćwiartki). Pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć po małym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki. Następnie słoiczki włożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności ok 0,5 l. Szklanka do odmierzania - pojemność 250 ml. Jeśli robimy wersję obieraną potrzebujemy nieco więcej ogórków bo odejdzie nam skórka.
Polecam też:
Sałatkę szwedzką
Ogórki z czosnkiem
super, kochana nareszcie ktos podaje przepis ludzkim językiem i proste to bardzo, nawet mnie sie udało:) dzieki!
OdpowiedzUsuń