czwartek, 16 lipca 2015

Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa

Prosty przepis na szybką i smaczną zupkę. Zamiast tradycyjnej szczawiowej gęsty krem z ziemniaków i szczawiu. Świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na talerzu.

składniki:

600 g obranych ziemniaków
1,2 l bulionu
75 g szczawiu (listki bez ogonków)
4 łyżki śmietany kwaśnej 12%

dodatki do podania
kwaśna śmietana
jajka ugotowane na twardo

Ziemniaki pokroić w kostkę zalać bulionem i gotować do miękkości. Szczaw pokroić. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojony szczaw. Gotować jeszcze 10 minut. Następnie wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kwaśną śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Nałożyć na talerze, udekorować kleksem śmietany oraz jajkiem i podawać. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz