czwartek, 23 lipca 2015

Ogórki z chili

Coś dla miłośników ostrych smaków. Pyszne ogóreczki z chili i czosnkiem. Chili dodajemy wedle uznania, ja raczej jestem miłośniczką łagodnych smaków tylko męzuś woli ostrzejsze ale i tak dodaje raczej tą minimalną ilość.

składniki:

2 kg dużych ogórków (duże długie ale bez dużych pestek)
2 łyżki soli kamiennej
8 łyżek oleju rzepakowego
2 duże ząbki czosnku
1-3 łyżeczki chili (lub ostrej papryki lub chili pieprz cayenne)
1 szklanka octu 10 %
0,5 kg cukru

Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać ze skóry, odkroić piętki i pokroić w grube plastry ok 1,5 cm grubości. Następnie pokrojone ogórki przełożyć do garnka i zasypać solą, wymieszać i zostawić tak na ok 6 godzin. Przygotować zalewę. Ocet zagotować z cukrem i odstawić do wystudzenia. Z ogórków odlać sok, który puściły. Do ogórków dodać chili, ilość wedle własnego smaku ja daje ok 1 -1,5 łyżeczki. Na patelni podgrzać 8 łyżek oleju rzepakowego dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwile smażyć aż uwolni się aromat czosnku i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać. Ogórki zalać wystudzoną zalewą i odstawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ogórki z zalewą przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10 minut od zagotowania. Z tej ilości ogórków wychodzą 4 słoiczki o pojemności 0,5 l.


4 komentarze:

  1. są pyszne ;robię takie same ;daję 2 łyżki chili i jest w sam raz ostro;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym sazonie skorzystam z Twojego przepisu mialam przepis z 3 lyzkami chili byly za ostre )pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast chili w proszku mogę dać świeżą papryczkę chili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię z tą w proszku, myślę że świeża też nada smaku ale nie wiem ile trzeba byłoby jej dodać aby uzyckac ostrość.

      Usuń