składniki:
1 średni bakłażan
1 średnia cukinia żółta
3-4 pomidory, u mnie malinowe
250 g mozzarelli (dałam taką z kawałka do zapiekanek)
zioła włoskie (młynek Kotanyi)
olej
Bakłażana i cukinię pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Najlepiej aby warzywa były mniej więcej takiej samej wielkości. Plastry bakłażana oprószyć lekko solą i odstawić na kilka minut aby puścił sok. Potem bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Następnie plastry cukinii i bakłażana oprószyć z obu stron ziołami włoskimi i skropić lekko olejem. Tak przygotowane plastry warzyw ugrillować na patelni grillowej (lub na grillu). Pomidory pokroić w grube plastry i odstawić. Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć połowę ugrillowanych plasterków, wybierać te większe. Na każdym plasterku ułożyć troszkę mozzarelli, ja rwałam małe kawałeczki w rękach ale można też ser zetrzeć na tarce. Następnie mozzarellę przykryć kolejnym plastrem i znowu dać troszkę mozzarelli. Na wierzch dać plaster pomidora i resztę mozzarelli. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwilkę aż ser się rozpuści. Podawać od razu na gorąco ale na zimno kanapeczki też są dobre.


Smacznie :)
OdpowiedzUsuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują! Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe! Świetne :)
OdpowiedzUsuńDzięki za dodanie do akcji pomidorowej :)
Wspanialy pyszny delikatny ��robilam wedle przepisu dzis i wyszedl idealny dzieci zachwycone��polecam i skozystam z innego przepisu��pozdrawiam
OdpowiedzUsuń