czwartek, 27 sierpnia 2015

Rolada z kremem jeżynowym

Zapowiadało się na wielkie zbiory a niestety gradobicie i susza tak zniszczyły moją jeżynkę, że na raz można urwać co najwyżej kilka garstek owoców akurat tak do zjedzenia. Zebrałam więc co sie dało tych słodziutkich jeżynek i zrobiłam na szybko taka roladkę. Jasne ciasto bardzo fajnie prezentuje się z jeżynowym kremikiem. Roladkę można dowolnie udekorować, ja po prostu posypałam tylko cukrem pudrem bo od razu prawie całą zjedliśmy.

składniki:

ciasto na roladę
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem
250 ml śmietanki do ubijania
200 g jeżyn
5 łyżek mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny
cukier ok 1-2 łyżki

Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić. Żółtka natomiast utrzeć z cukrem. Potem dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut. Gorące ciasto ułożyć na ściereczce wierzchem do ściereczki, zdjąć papier i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wystudzenia. Przygotować krem jeżynowy. Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Jeżyny zmiksować na mus, jeśli przeszkadzają nam pesteczki przetrzeć przez gęste sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać też jeżynowy mus oraz wystudzoną żelatynę. Wszystko zmiksować. Gotowy krem wstawić na kilka minut do lodówki aby lekko zesztywniał dzięki temu nie spłynie z ciasta i będzie się ładnie rozprowadzał. Gdy krem zesztywnieje delikatnie rozwinąć ciasto i posmarować kremem. Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny aby krem dobrze stężał. Przed podaniem dowolnie udekorować lub posypać tylko cukrem pudrem.

Roladka podana na talerzu Martha Gold Porcelana Bogucice


Polecam też:
Jeżynowy sernik na zimno
Kruche jeżynowe babeczki





3 komentarze: