sobota, 1 sierpnia 2015

Chleb orkiszowy z siemieniem

Zapraszam na kolejny domowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki orkiszowej z dodatkiem ziarenek siemienia. 

składniki:

150 g aktywnego zakwasu żytniego
450 g mąki orkiszowej, u mnie typ 650 Młyn Kopytowa
300 ml letniej wody
3/4 szklanki siemienia
2 łyżki oleju
1 łyżka soli

Do miski przełożyć zakwas. Dodać letnią wodę, olej oraz ziarna siemienia. Wymieszać i dodać mąkę orkiszową wymieszaną ze solą. Wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wygazować i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Po upieczeniu wierzch posmarować wodą, aby skórka nie była twarda i ułożyć na kratce do całkowitego wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz