Zapraszam na kolejny orzeźwiający chłodniczek ogórkowy tym razem z dodatkiem awokado i podsmażonych krewetek. Idealny na upalne dni.
składniki:
4-5 dużych ogórków gruntowych
1 awokado
ok 3/4 l maślanki lub kefiru
1 łyżka posiekanego szczypiorku
250 g małych krewetek
sól,pieprz
masło klarowane
1 ząbek czosnku
Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i odkroić nasiona a następnie pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać usunąć pestkę i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone ogórki i awokado przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz maślankę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek oraz krewetki. Smażyć chwilkę aby krewetki nabrały posmaku czosnku. Przygotowany chłodnik przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć podsmażone krewetki, posypać jeszcze szczypiorkiem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz