składniki:
2 młode średnie cukinie, dałam żółtą i zieloną (ok 900 g)
200 g żółtego sera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka
sól,pieprz
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Najlepiej wybrać młode sztuki ale można użyć też starszej cukinii jednak trzeba obrać ją ze skórki i wykroić miękki miąższ z pestkami. Startą cukinię lekko posolić i odstawić na sicie na ok godzinkę aby puściła sok. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju i odstawić do wystudzenia. Potem cukinię odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć do miski, ja odciskam w rękach. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cukinii. Dodać też zeszkloną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy, soli nie za dużo bo cukinia już była solona. Do składników wbić też całe jajka i dodać olej. Wszystko wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Masę doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Keksówkę 30x10 natłuścić i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki i ładnie wyrównać. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż wierzch dobrze się przyrumieni ok 60 minut funkcja góra dół. Po upieczeniu zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.
Ciekawy przepis, bardzo lubię cukinię, więc na pewno go wypróbuję . Polecam zapiekanke z cukinią http://hit2011.blox.pl/2015/05/ZAPIEKANKA-WIELOWARZYWNA.html
OdpowiedzUsuńCzy można dodać do pasztetu marchewki, mam jej bardzo dużo. Dziękuję za odpowiedź.
UsuńTak można dodać marchewkę.
Usuńdzieki, na pewno sprawdze przepis :)
OdpowiedzUsuńprzepis wygląda ciekawie:) muszę wypróbować! Uwielbiam cukinię.
OdpowiedzUsuńsuper wygląda! na pewno wypróbuję !
OdpowiedzUsuńMam nadmiar cukinii, więc upiekę na pewno :-)
OdpowiedzUsuńWitam, właśnie się piecze w piekarniku. Mam nadzieję, że będzie pyszne bo uwielbiam wszystko co z cukiniiiii!
OdpowiedzUsuńzapewniam że będzie pyszne, my tez uwielbiamy cukinię:)
UsuńWyszło przepysznie. Dziękuję za przepis!
Usuńżyczę smacznego :)
UsuńBardzo ciekawy przepis, wypróbuję. Nie mam piekarnika, ale mam prostokątny prodiż :) wielkości keksówki /chyba ?/ Nie mając możliwości regulacji temp. idę na żywioł, myślę, że się uda.Podpisuję się jako "anonimowy", bo nie znam tych innych możliwości - internet ma dla mnie jeszcze dużo tajemnic. Lidia
OdpowiedzUsuńpasztecik jest bardzo pyszny, niestety ja prodziża nie mam i nie piekłam pasztetu nigdy w prodziżu ale skoro pieką w nim ciasta i mięsa to i pasztet powinnien sie udać
UsuńObiecałam, że napiszę jak się udał w prodiżu /kto jeszcze z młodszego pokolenia wie , co to jest ?/. Wyśmienity, nawet Mama pochwaliła. Piekłam ok. godziny, bez możliwości regulacji temperatury i udał się znakomicie. Dzięki za inspirację i za to, że szybko odpisujesz, co nie jest oczywiste. Dobry , solidny blog. Pozdrawiam-Ewa.
OdpowiedzUsuńto fajnie że i w prodiżu się udało upiec ten pyszny pasztet no i że Wam tak smakował, pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania jeszcze jakis smakołyków z bloga
Usuńsuper przepis :) Jak tylko ze wsi przywioza mi cukienie na pewno od razy będę robiła. Uwielbiam cukinię dzisiaj mam na obiad cukinie faszerowaną :)
OdpowiedzUsuńJa tez ją uwielbiam pod każda postacią i dużo mam jej w warzywniaczku, polecam przejrzeć bloga bo jest jeszcze sporo cukiniowych przepisów :)
UsuńDziś czytam ten wpis, a wczoraj właśnie upiekłam taki pasztet.Wspaniały
OdpowiedzUsuńTeż taki robię, bardzo dobry.
OdpowiedzUsuń