wtorek, 11 sierpnia 2015

Pasztet z cukinii

Uwielbiamy cukinię i w sezonie często gości na naszym stole pod różną postacią. Nie robiłam jeszcze pasztetu i postanowiłam to nadrobić. Wyszukałam kilka przepisów w internecie i zrobiłam swoją wersję. Pasztecik wyszedł przepyszny i na pewno zagości na naszym stole nie raz.

składniki:

2 młode średnie cukinie, dałam żółtą i zieloną  (ok 900 g)
200 g żółtego sera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka
sól,pieprz
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki ostrej papryki

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Najlepiej wybrać młode sztuki ale można użyć też starszej cukini jednak trzeba obrać ją ze skórki i wykroić miękki miąższ z pestkami. Startą cukinię lekko posolić i odstawić na sicie na ok godzinkę aby puściła sok. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju i odstawić do wystudzenia. Potem cukinię dobrze odcisnąć ze soku i przełożyć do miski, ja odciskam w rękach. Ser żółty zetrzeć na tarce o gubych oczkach i dodać do cukinii. Dodać też zeszkloną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy, soli nie za dużo bo cukinia już była solona. Do składników wbić też całe jajka i dodać olej. Wszystko wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Masę doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Keksówkę 30x10 natłuścić i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki i ładnie wyrównać. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż wierzch dobrze się przyrumieni ok 60 minut funkcja góra dół. Po upieczeniu zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.




16 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, bardzo lubię cukinię, więc na pewno go wypróbuję . Polecam zapiekanke z cukinią http://hit2011.blox.pl/2015/05/ZAPIEKANKA-WIELOWARZYWNA.html

    OdpowiedzUsuń
  2. dzieki, na pewno sprawdze przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis wygląda ciekawie:) muszę wypróbować! Uwielbiam cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  4. super wygląda! na pewno wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadmiar cukinii, więc upiekę na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, właśnie się piecze w piekarniku. Mam nadzieję, że będzie pyszne bo uwielbiam wszystko co z cukiniiiii!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam że będzie pyszne, my tez uwielbiamy cukinię:)

      Usuń
    2. Wyszło przepysznie. Dziękuję za przepis!

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, wypróbuję. Nie mam piekarnika, ale mam prostokątny prodiż :) wielkości keksówki /chyba ?/ Nie mając możliwości regulacji temp. idę na żywioł, myślę, że się uda.Podpisuję się jako "anonimowy", bo nie znam tych innych możliwości - internet ma dla mnie jeszcze dużo tajemnic. Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pasztecik jest bardzo pyszny, niestety ja prodziża nie mam i nie piekłam pasztetu nigdy w prodziżu ale skoro pieką w nim ciasta i mięsa to i pasztet powinnien sie udać

      Usuń
  8. Obiecałam, że napiszę jak się udał w prodiżu /kto jeszcze z młodszego pokolenia wie , co to jest ?/. Wyśmienity, nawet Mama pochwaliła. Piekłam ok. godziny, bez możliwości regulacji temperatury i udał się znakomicie. Dzięki za inspirację i za to, że szybko odpisujesz, co nie jest oczywiste. Dobry , solidny blog. Pozdrawiam-Ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fajnie że i w prodiżu się udało upiec ten pyszny pasztet no i że Wam tak smakował, pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania jeszcze jakis smakołyków z bloga

      Usuń
  9. super przepis :) Jak tylko ze wsi przywioza mi cukienie na pewno od razy będę robiła. Uwielbiam cukinię dzisiaj mam na obiad cukinie faszerowaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez ją uwielbiam pod każda postacią i dużo mam jej w warzywniaczku, polecam przejrzeć bloga bo jest jeszcze sporo cukiniowych przepisów :)

      Usuń
  10. Dziś czytam ten wpis, a wczoraj właśnie upiekłam taki pasztet.Wspaniały

    OdpowiedzUsuń