składniki:
1,5 kg wiśni
350 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody
Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut często mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania.
Ile słoiczków wychodzi .
OdpowiedzUsuńtrudno mi powiedzieć dokładnie bo nakładałam akurat do takich o róznej pojemnoęści ale tak średnio ok 5 słoiczków po 300 ml
Usuń