składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżki cukru wanilinowego Wodzisław
1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław
dowolne owoce: dałam 12 dużych śliwek i 200 g jeżyn
2 garście płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Jajka utrzeć z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
a tu wersja ze śliwkami i nektarynkami:
Witam :) Mam nieco głupie pytanie tzn. czy zamiast świeżych owoców można użyć tych z puszki? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoczywiście można uzyć i z puszki czy kompotu,swietnie będa nadawac sie brzoskwinie,ananas tez może byc tylko trzeba by go drobniej pokroić bo jest twardawy
UsuńDziś robiłam to ciasto z borówkami i morelami wyszło pycha ;-) bardzo szybko i łatwo się robi ;-) dzięki za przepis ;-) to już kolejny jaki od Ciebie Monia wypróbowałam ;-) Pozdrawiam i myślę że to nie ostatni
OdpowiedzUsuńW przepisie jest: "1 szklanka oleju"
OdpowiedzUsuńToż to 250 ml - czy nie można mniej?
Nie wiem, nie poróbowałam z mniejszą ilością oleju.
UsuńDziś robię właśnie się piecze, Teraz czekam
OdpowiedzUsuń