czwartek, 11 września 2014

Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej

Ostatnio kupiłam olej sezamowy. Bardzo mi zasmakował i przyrządzam z nim różne dania. Przygotowałam taką pyszną rybkę z grilla. Pstrąg wyszedł pyszny a w smaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego.

składniki:
500-600 g filetu z pstrąga łososiowego
2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej 
4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw
1 łyżka sosu sojowego
200 g pomidorków koktajlowych
2-3 garście rukoli

Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz