wtorek, 23 września 2014

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Za oknem jesiennie i zimno więc na rozgrzanie proponuję zupkę z kalaforkiem z dużą ilością koperku. To jedna z moich ulubionych zupek.

składniki:

2,5 l bulionu
1 duży kalafior
7-8 ziemniaków
pęczek koperku
1 cebula
3-4 łyżki śmietany
2-3 łyżki mąki
sól do smaku

Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować aż warzywa będą miękkie, do smaku doprawić solą.. Dodać posiekany koperek i zupę zabielić śmietaną. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, wlać do zupy. Zagotować i podawać.


1 komentarz: