wtorek, 23 września 2014

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Za oknem jesiennie i zimno więc na rozgrzanie proponuję zupkę z kalaforkiem z dużą ilością koperku. To jedna z moich ulubionych zupek.



składniki:

ok 2,5 l bulionu
1 spory kalafior
7-8 ziemniaków
pęczek koperku
1 cebula
3-4 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki mąki
sól do smaku

Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować aż warzywa będą miękkie, do smaku doprawić solą. Dodać posiekany koperek i zaklepac zupę. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, wlać do zupy. Zagotować i podawać. Można też tylko zabielić zahartowaną śmietaną.


1 komentarz: